Патріарх Філарет закликав Путіна не чинити гріх Каїна

4 Травня 2014 18:22
kyrios.org.ua

kyrios.org.ua

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликає керівництво Росії зупинитися та не провокувати нове кровопролиття в Україні, нагадуючи про гріх Каїна.

Про це йдеться в офіційній заяві глави Української православної церкви Київського патріархату з приводу ескалації насильства в Україні.

“Від імені Церкви ще раз закликаю керівництво Росії та його підлеглих і поплічників в Україні одуматися, зупинитися, не примножувати гріхів, не провокувати нове кровопролиття, не накликати на себе більший гнів Божий. Кожен, хто віддає злочинні накази на роздмухування в Україні громадянського протистояння і сепаратизму, на збройне захоплення державних приміщень, на вчинення провокацій, на пролиття крові та вбивства, кожен, хто фінансує ці дії, хто їм сприяє чи бере в них участь, хто перешкоджає припиненню таких злочинів – чинить гріх братовбивства, гріх Каїна, за який рано чи пізно дасть відповідь перед Богом”, – наголосив патріарх.

За його словами, численні неспростовні докази, на які спирається у своїх висновках і міжнародне співтовариство, підтверджують, що за останнім спалахом насильства і терористичними акціями на Південному Сході Українистоять спеціальні служби Російської Федерації, відповідальність за дії яких лежить на політичному керівництві Росії та особисто її президентові.

“Службовці російських спеціальних підрозділів, завербовані ними агенти серед українських громадян, найманці з Росії роблять все для того, щоби роздмухувати протистояння, чинити провокації, примножувати жертви. Їхньою метою є руйнування української державності, створення приводу для відкритого збройного вторгнення Росії на територію України і окупації наших земель”, – наголошує глава УПЦ КП.

Однак, зазначив він, російська влада намагається приховати правду – так само, як це робилося під час окупації Криму, коли ця ж влада заперечувала російську приналежність окупаційних військ. “Але від Бога не сховати правди – Він все бачить і кожному відплатить згідно із заслуженим”, – підкреслив патріарх.

За його словами, у питаннях конституційного ладу, єдності, територіальної цілісності, недоторканності кордонів України визначальною може бути воля лише всього народу України, а не окремих партій, груп чи мешканців певних територій.

Водночас Філарет наголосив, що в Україні немає зараз і не повинно бути в майбутньому ворожнечі до Росії як країни чи росіян як нації. Знання мов, різноманітність політичних поглядів також мають слугувати благу і єдності українського народу, а не ставати приводом до розпалювання ненависті.

“Нехай милостивий Господь упокоїть душі всіх загиблих, подасть здоров’я пораненим, заспокоїть збурені серця, добрих зміцнить на шляху правди, а злих відверне від шляху погибелі. Боже благословення нехай перебуває над усіма, хто в той чи інший спосіб захищає мир і єдність України. Впевнений, що зло і неправда обов’язково будуть переможені”, – заявив глава УПЦ КП.

Джерело: ukrinform.ua