Сьогодні День Києва

31 Травня 2014 10:17

den Kyiva 1

Цього року 31 травня ми відзначаємо день однієї з найдавніших і найкрасивіших столиць Європи – нашого Києва. Тож ненадовго повернемося у давнє минуле,  а саме, на 40 тисяч років назад. Бо якраз у цей час, як свідчать історики,  на місці сьогоднішнього Києва почали будуватися поселення, що стали носіями, так званої, трипільської культури.

Після цього минули тисячі років і лише у “Повесті временних літ” Х-ХІ століття було  документально засвідчено існування міста на семи горах – “стольного града” Києва.

Щороку 31 травня у народі вшановують Феодота і підмічають: “З’явилося на Феодота листя на дубі – на врожайне літо”. Також за останнім днем весни колись передбачали погоду вересня. Бо ж якщо він був холодний, то перший місяць осені має бути сухим і теплим.

За церковним календарем 31 травня вшановують мученика Феодота Банкірського і сім днів мучениць, зокрема, Олександру, Клавдію, Фаїну і Юлію; також згадують мучеників Петра, Діонісія, Андрія, Павла, Ісаака, Павлина і інших.

Іменинниками 31 травня є Андрій, Олександра, Юлія. Петро, Павлина, Фаїна.

Події у Києві 31 травня:

1928 — засновано теперішній Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України.

1946 — у Києві створено літакобудівне конструкторське бюро Олега Антонова.

1966 – відкрився рух літаків міжнародної авіалінії Прага-Київ.

1987 – у столиці вперше відсвяткували День міста.

1992 – відбувся перший в історії українського футболу фінал розіграшу національного Кубка. Боротьбу вели команди “Чорноморець” (Одеса) і “Металіст” (Харків). Володарем кубка стала одеська команда.

Джерело: Рідний Київ