Сьогодні в Україні відзначають День Матері

11 Травня 2014 08:55

den Materi

Одне з головних родинних свят — День матері – традиційно святкують у Європі, у США та країнах Азії. Велика популярності цього свята цілком зрозуміла, оскільки споконвіку мама була найдорожчою та найріднішою людиною для кожного.

Святкування Дня матері відбувається у другу неділю травня. Вже протягом ста років цей день стає приємним приводом для того, щоб зателефонувати мамі або приїхати до неї, щоб сказати «спасибі» за її любов і підтримку.

Вперше це прекрасне свято відзначили в 1907 році. Ініціатором його проведення стала американка Анна Джервіс. У такий спосіб вона хотіла виразити свою безмежну любов до мами, яка передчасно померла. Анна писала листи з проханням підтримати згадану ідею в численні інстанції і знайшла підтримку людей. Вже через три роки заходи до Дня матері в її рідному штаті отримали статус офіційних.

А щороку 11 травня в Україні вшановують Ясона та Максима. Цього дня люди вірили, що можна вилікувати багато хвороб, вживаючи березовий сік. А ще у день Ясона колись спостерігали за погодою: «Якщо цього дня тепла ніч – гарним буде врожай, а ясний схід сонця віщує спекотне літо».

За церковним календарем 11 – того травня вшановують Апостолів Ясона, Сосипатра та інших, що з ними постраждали; мучеників Даду, Максима, Квинтиліана, святого Кирила, мучеників Зенона, Євсевія, Неона, Віталія та інших.

Іменинниками 11 травня є Зенон, Максим, Кирило, Овсій, Віталій.

Події у Києві 11 травня:

1907 – засноване Українське Наукове Товариство (УНТ) з ініціативи професора Михайла Грушевського (і під його головуванням) за зразком Наукового Товариства імені Шевченка у Львові. Метою організації була популяризація наукової праці, написаної українською мовою.
Товариство мало секції: історичну, філологічну, природничо-технічну; медичну і статистичну комісії. Тут співпрацювали всі українські вчені з Наддніпрянщини і деякі з Галичини.

1918 – відкрився “Новий польський театр”. Він був організований групою акторів, які внаслідок конфлікту з дирекцією Польського театру залишили театр і утворили нову трупу. “Новий польський театр” розташовувався у приміщенні клубу “Огниво” (вул. Хрещатик, №1). Першою було зіграно виставу “Відродження” Є.Попова.

1919 – шкільний відділ наркомосвіти ліквідував “буржуазні школи”: Інститут шляхетних дівчат, Левашовський пансіон, кадетський корпус, Маріїнську гімназію.

1982 – чемпіони СРСР з футболу – динамівці Києва у фінальному матчі розіграшу Кубка СРСР перемогли московських торпедівців – 1:0 і вшосте завоювали почесний приз.

Джерело: Рідний Київ