У Києві покажуть виставу “Альберт, або найвища форма страти” за Андруховичем

30 Травня 2014 20:13
uk-ua.facebook.com

uk-ua.facebook.com

31 травня, о 20:00 в Мистецькому Арсеналі відбудеться медіа-вистава “Альберт, або найвища форма страти“.

“Вистава “Альберт” створена за моїм однойменним оповіданням, що колись увійде до збірки про видатних нечестивців усіх часів. У центрі нашого дійства — історія Альберта Вироземського, шахрая і злодія. Щоб уникнути смертної кари, він погодився віддати душу дияволу, але підписана кров’ю угода чомусь не спрацювала — й певного осіннього дня року 1641-го його було привселюдно спалено посеред львівської площі Ринок…” – розповідає Юрій Андрухович

Перші покази відбулися на українських фестивалях — АртПоле, Meridian Czernowitz та ГогольFest, а в лютому’2014 вистава з успіхом пройшла в п’яти містах по всій Україні: в Києві, Одесі, Івано-Франківську, Тернополі, Запоріжжі.

Про учасників:

Юрій Андрухович — письменник, перекладач. Безпосередній учасник Станіславського феномену, який свого часу новою постмодерною формою підірвав загальне уявлення про українську культуру. Автор романів “Рекреації”, “Московіада”, “Перверзія”, поетичних збірок “Екзотичні птахи і рослини”, “Пісні для мертвого півня”, “Листи в Україну” та ін. Твори автора перекладено і видано у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Хорватії, США, Швеції, Іспанії, Росії‚ Австрії. Андрухович переклав українською мовою шекспірівського “Гамлета”, твори американських поетів-бітників, Рільке, Пастернака, Мандельштама, Бруно Шульца та Роберта Вальзера.

Уляна Горбачевська — співачка, актриса, дослідниця автентичної української пісні. Її проекти “Солоспіви”, “Ультрамарин”, “Псальма. Подорож”, “Мозаїки”, моновистава “Билина” високо оцінені експертами і прихильниками автентичної музики. Нещодавно з’явився її диск “Доле” — результат дослідження традиційних сольних жіночих пісень Полісся, Буковини, Центральної України. Вона також співпрацює з відомими джазовими музикантами Марком Токарем, Петрасом Вішняускасом (Литва), Клаусом Кугелем (Німеччина).

Марк Токар — контрабасист. У складі різних проектів (Ken Vandermark Resonance Project, Undivided, Four, Ultramarine) виступив на численних фестивалях у Німеччині, Польщі, Австрії, Франції, Україні, Росії, Італії, Угорщині, Люксембурзі, Чеській Республіці, Литві. Перший український музикант, який грав на престижному Chicago Jazz Festival.

Анатолій Бєлов — художник, перформер. Резидент центрів сучасного мистецтва в Україні та Австрії, його проекти демонструвалися в Україні, Австрії, Франції, Росії, Польщі, Литві. Вокаліст та автор текстів музичного гурту “Людська Подоба”. Є номінантом Премії PinchukArtCentre’2013, в рамках якої представляв власний музичний фільм.

Оля Михайлюк — куратор. Очолює агенцію “АртПоле”, відому своїми новаторськими мистецькими акціями. Останнім часом багато співпрацює з літературно-музичними проектами, зокрема, Юрієм Андруховичем і гуртом Karbibo — є автором кількох відео-поезій, що увійшли до спільних робіт “Цинамон” та “Абсент”, зокрема, “Without You 2”, показаної на міжнародному фестивалі відео-поезії Zebra’2012), а також з Сергієм Жаданом та гуртом Port Mone.

Квитки на виставу коштують від 90 грн. і 140 грн.

Джерело: Газета.ua