У Києві відкрилася виставка французького фоторепортера, присвячена Майдану

8 Травня 2014 17:46
www.unn.com.ua

www.unn.com.ua

7 травня Фонд культурної дипломатії UART та Національний художній музей України відкрили виставку (R)EVOLUTION відомого французького фоторепортера Еріка Буве, що триватиме з 7 травня до 8 червня 2014 р.

Автор та організатори виставки ставили за мету зберегти пам’ять про Революцію гідності т події на Майдані у лютому 2014 року та віддати шану загиблим. Низка робіт автора вперше були представлені широкій публіці.

«Тут, в Києві, я бачив безглуздя вбивств, я бачив гідність людей, які помирали мовчки. Я бачив і день після – народ Майдану не святкував перемогу. Причина тому – десятки загиблих. Я хотів показати цю виставку в Києві не зволікаючи. Це моя данина тим людям, з якими я 20 лютого перебував там на горі, за готелем «Україна», – розповів під час відкриття виставки Ерік Буве.

Виставка є особливою з точки зору організації простору. Вона складається з трьох експозицій, розташованих зовні та всередині музею. Перша експозиція – «Київська втома» – відображає події, що відбувалися на вул. Грушевського на початку лютого, друга – «Герої Майдану» – події 20 лютого, коли на вул. Інститутській загинула велика кількість людей, і третя – представляє мистецьке осмислення автором київських подій з використанням спеціальної техніки фотографії. Така задумка пов’язана з бажанням організаторів створити відкритий арт-простір, розмістити роботи, фактично, безпосередньо у місці їх створення та залучити до перегляду виставки якомога більше людей.

Символічним є те, що виставка проходить одночасно з проектом Національного художнього музею «Кодекс Межигір’я», в рамках якого експонуються так звані «скарби» з резиденції колишнього Президента України. Таким чином, відвідувачі музею зможуть потрапити на цю виставку лише пройшовши повз роботи, присвячені Майдану, що нагадають їм про ціну, яку було заплачено за можливість для українців побудувати справедливе суспільство. (R)EVOLUTION змусить людей подивитись на предмети розкоші ще критичніше.

Організатори розповіли, що намагалися відкрити виставку якнайшвидше і проект був організований у найкоротші терміни.

«Людина має здатність швидко усе забувати. А мистецтво – це універсальна карта пам’яті, що дозволяє нам пам’ятати, з чого усе починалось, хто були ті люди, які мужньо боролись за свою свободу і гідність. Ми дуже сподіваємось, що, відвідавши виставку і переживши знову лютневі події, українці пам’ятатимуть, якою була ціна свободи, і відповідальніше ставитимуться до свого життя, розвитку своєї країни», – зазначив на відкритті проекту голова правління Фонду культурної дипломатії UART Дмитро Кулеба.

Юлія Ваганова, заступник директора Національного художнього музею, відзначила особливу важливість проекту для музею, що перебував в епіцентрі трагічний подій.

Ерік Буве про свої роботи:

«Мої знімки – про людей, яких я зустрічаю. Я хочу бути серед них. Лише так я зможу їх зрозуміти, лише так я стану для них своїм, попри те, що роль журналіста – залишатись неупередженим. Тому фотографія для мене – це перш за все дефіс між мною та іншою людиною, між нашими взаємовідносинами».

Автор був особисто знайомий з більшістю людей, які присутні на світлинах, в тому числі, з медсестрою Марією Матвіїв, яка також взяла участь у відкритті проекту. Саме Ерік є автором вже широковідомого в Україні фото Марії, зроблено під час розстрілу 20 лютого на вул. Інститутській. У Києві а потім у Львові Ерік Буве разом з журналісткою французького журналу «Polka» зустрінуться і з іншими героями світлин, щоб почути їх історії та зробити про них репортажі.

Джерело: eveningkiev.com