У Києві випустили конверт з “майором Вихором”

8 Травня 2014 17:17
downsyndrome.org.ua

downsyndrome.org.ua

У Києві презентували поштовий художній конверт з оригінальною маркою, приуроченою до 100-річчя з дня народження ветерана Великої Вітчизняної війни Євгена Березняка відомого під псевдонімом “майор Вихор”, передає кореспондент УНН.

Церемонія спецпогашення конверту відбулась у музеї Великої Вітчизняної війни. В урочистій церемонії взяв участь син Героя України Віктор Березняк. Також були присутні заступник генерального директора музею та представники “Укрпошти”.

“Є.Березняк – справжній герой України. Його неоцінений внесок як розвідника, так і педагога у розвиток українського суспільства залишиться ще у пам’яті багатьох поколінь. “Укрпошта” пишається тим, що може увіковічити пам’ять такого героя на поштовому конверті”, – повідомив директор комунікації “Укрпошти” Павло Богданов.

Спеціально погашені конверти після церемонії передадуть до експонатів музею Великої Вітчизняної війни.

Довідка УНН: Легендарний розвідник Великої Вітчизняної війни, Герой України Є.Березняк народився 25 лютого 1914 року в місті Катеринослав (нині – Дніпропетровськ). З початком Великої Вітчизняної війни Є.Березняк добровільно залишився у фашистському тилу для ведення підпільної роботи.

Після визволення у 1943 році Дніпропетровська від гітлерівських загарбників Є.Березняк прийняв рішення продовжити боротьбу з фашистами та пройшов навчання у розвідувальній школі, після закінчення якої його призначили командиром розвідувальної групи.

У січні 1945 року розвідувальна група “Голос” під командуванням Є.Березняка врятувала від повного знищення польське місто Краків. Згодом Євген Степанович стане прототипом відомого “майора Вихора” в однойменній кінострічці.

Після війни Є.Березняк присвятив своє життя педагогічній діяльності, але для багатьох він був просто Вчителем з великої літери, який прикладом власного життя показав, що таке любов до Батьківщини, самопожертва, подвиг.

Помер 24 листопада 2013 року у віці 99 років. Похований на Байковому кладовищі у столиці.

Джерело: unn.com.ua