У Мамаєвій Слободі “Солов’їні вечори”

10 Травня 2014 11:12

sloboda 1

“Козачки і козаки щиро запрошують 10 та 11 травня року Божого 2014 на козацьке родинне свято, котре присвячене одній із найвідоміших українських пісень – «Ой, у вишневому садочку, там соловейко щебетав…», йдеться на сайті Центру народознавства.

“Пропонуємо Вам мандрівку у часі вулицями справжньої козацької Слободи прямісінько до «Шинку – Коса над чаркою», де на Вас чекатимуть частування давніми середньовічними українськими стравами та хмільними напоями.

У наших прадідів – козаків та шляхти, була своя церемонія вживання вареної горілки – «варенухи», котра була один із найулюбленіших хмільних напоїв Наддніпрянської України XVII-XVIII ст.

Варенуха – це прадавній гоноровий напій наших прадідів. Рецепт її приготування такий: бралась чимала макітра, куди насипались сухі яблука, груші, хвиги, родзинки, вишні, сливи; пересипалось це червоним та чорним перцем, імбиром, гвоздикою, цинамоном, мушкатом, лавровим листком та іншими прянощами; заливалось липовим медом та міцною горілкою (перваком). Макітра накривалась кришкою, котра у свою чергу заліплювалась житнім тістом та на 12 годин ставилась до печі «мліти», тобто варитися. Коли варена горілка була готова і товариство зібралось за столом, шинкарка привселюдно рогачами діставала макітру з печі, поволеньки знімала широку затичку з запеченої хлібної скоринки. В цей час хмільна пара з горшка могла спалахнути пекельним синім полум`ям. Варенуху не наливали, а насипали у так-звані кухлі”.

“У програмі передбачений сюрприз від козаків, де, крім усього, кожен із бажаючих зможе засвідчитись навіч, чи в нього є ще порох у порохівницях, або ж на посміховисько друзів показати себе легкодухим боягузом… Натомість, кожен відважний лицар отримає кружку «варенухи» та срібну монету із гербом Войська Запорозького Низового”, запрошують у Мамаєвій Слободі.