“Укравтодор” запустив онлайн-карту ям на дорогах

28 Травня 2014 20:13
traffim.com

traffim.com

Державне агентство автомобільних доріг (“Укравтодор”) запустило на своєму офіційному сайті сервіс, на якому можна заявити про дефекти на автомобільних дорогах, повідомляє прес-служба відомства.

“Спеціальний сервіс, який розпочав роботу 20 травня дозволить громадянам не тільки зафіксувати недоліки дорожнього покриття, а й отримати зворотню реакцію безпосередньо від виконавців робіт – Служб автомобільних доріг в областях”, – йдеться в повідомленні.

Як пояснив глава “Укравтодору” Олександр Малін, на сайті “Укравтодору” буде акумулюватися інформація про дефекти на автомобільних дорогах загального користування, тобто тих, які належать до сфери управління держагентства .

Також карта стане в нагоді користувачам, які хочуть дістатися до місця призначення, автомобілем по найменш проблемному покриттю або хоча б бути готовим до неприємних сюрпризів. Всі дефекти розбиті на три класифікації, відображення яких на карті можна включати і відключати: ями, розбита дорога, відсутність люків. Правда, поки на карті позначок про такі дефекти немає.

Поскаржитися на дефект можна в один клік, після чого сервіс запитує геолокаційні дані. Також можна заповнити форму на сайті і додати зображення ями в базу.

Нагадаємо, онлайн-проект по ремонту доріг «УкрЯма» запустив краудфандингову кампанію на «Спильнокоште» по збору 100 000 грн. В описі проекту його засновник Павло Бєлоусов повідомив, що серед пріоритетних завдань проекту – залучення більш сильних юридичних інструментів для тиску на чиновників, які відповідають за стан українських доріг. До Укравтодору йому, очевидно, таки вдалося достукатися.

Прес-служба відомства заявляє, що на сайті сервісу українці зможуть не тільки зафіксувати недоліки дорожнього покриття, але й отримати коментар від служб автомобільних доріг в областях, які займаються ремонтом доріг. «Будь-який громадянин України, пройшовши реєстрацію, може залишити заявку-прохання про ліквідацію конкретного дефекту, описавши його місцезнаходження, тип і розмір, а система автоматично направить його повідомлення в Службу автомобільних доріг у відповідному регіоні» , – описав принцип роботи сервісу Голова Укравтодору Олександр Малін.

Всі недоліки, заявлені на сайті, за дорученням Укравтодору начальники ремонтних служб повинні будуть вважати пріоритетними при виконанні робіт. «Сервіс продемонструє ефективність роботи дорожників в кожному регіоні, в кожному конкретному випадку» , – підкреслив Малин.

На відміну від «УкрЯми», на якій українці, як правило, скаржаться на стан дорожньої мережі комунальної власності, сервіс Укравтодору збирає інформацію про стан доріг загального користування, які знаходяться у віданні держслужби.

У квітні 2013 року в уанеті заробив подібний проект з моніторингу стану доріг Remcontrol.com.ua. Сервіс запущений Київською владою, тому працює тільки зі столичними дорогами. По суті він являє собою інтерактивну карту міста, на яку нанесені оновлюються дані з ремонту доріг «Київавтодором». Однак, кияни внести правки на картку і поскаржитися на ями не можуть – їм доступне тільки спостерігати за звітністю влади щодо ремонту столичних автодоріг.

Джерело: 7days-ua.com