Виборчі бюлетені змінюють колір і світяться

15 Травня 2014 11:13

 

www.unian.ua

www.unian.ua

Бюлетені на президентські вибори при нагріванні змінюють колір і світяться як гроші.

Один такий бюлетень коштує 1,2 грн, повідомляє ТСН.

“Один бюлетень на виборах президента коштує 1,2 грн, змінює колір при нагріванні і світиться як гроші. Загалом бюлетені коштують 42 млн грн. Залишилося три дні, щоб видрукувати всю партію. У ЦВК запевнили, що у строки вкладуться. Учора ж продемонстрували журналістам перші примірники, які українці отримають вже 25 травня”, – йдеться в сюжеті.

За словами Дмитра Москаленка, який 30 років працює в поліграфкомбінаті, розміри бюлетеня – 20 на 60 сантиметрів, у ньому – 21 прізвище в алфавітному порядку, полотно зручне, шрифт – читабельний.

Загалом Москаленку з колегами треба надрукувати 34 мільйони 643 тисячі 888 бюлетенів. Бюлетень світиться як гроші під ультрафіолетом, не горить і змінює колір. Тому у разі сумніву можна легко перевірити, сфальшований бюлетень, чи ні. При температурі 35 градусів і вище він стає жовтим.

Директор державного поліграфкомбінату запевняє, що для захисту використали всі видимі і непомітні для ока спеціальні фарби. Тому підробити бюлетені вкрай складно.

Голова ЦВК Михайло Охендовський каже, що бюлетенів буде на піввідсотка більше на кожній звичайній і закордонній виборчих дільницях і наголосив, що українці з Криму, Донеччини та Луганщини зможуть отримати бюлетень за спрощеною системою. До кожної партії бюлетенів приставлять охорону, але голова ЦВК не розголошує, як це буде з метою безпеки. Але запевнив, що на всі 213 виборчих дільниць бюлетені доставлять, не повезуть бюлетені лише до Криму. На виборчі дільниці бюлетені розвозитимуть із 18 травня.

Джерело: ukrinform.ua