Як обрати натуральну полуницю?

26 Травня 2014 18:46
zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Кінець травня для любителів свіжих ягід знаменується появою на ринкових прилавках соковитої й ароматною полуниці.Ці ласощі, безумовно, можна придбати в будь-який час року, але хіба можна порівняти січневу покупку з такою ось, літньою! Це зовсім інше сприйняття смаку та запаху — солодка з дурманним запахом ягода може бути вирощена тільки в природних, а не парникових умовах.Однак ніхто не обмежує торговців ягодами від якоїсь фальсифікації свого товару — можна і в травні-червні виростити полуницю в парнику, на нітратних добривах і успішно продати її недбайливому покупцеві, який відчує себе обдуреним лише вдома, покуштувавши ягідку. Як же не потрапити на прийом і придбати дійсно корисний, якісний і натуральний продукт?Отже, попри те, що продуктові ринки просто завалені полуницею, це ще не означає, що вона смачна та натуральна. Для того, щоб обрати якісний продукт вам знадобиться декілька порад.

Зазвичай рання полуниця, хоч і виглядає гарно, проте не містить поживних речовин. Натомість такий продукт багатий на нітрати. Щоб обрати продукт, який не стане загрозою для вашого здоров’я вам може знадобитись декілька порад, які допоможуть у цьому.

Правило № 1. Полуничний аромат

Його не можна не помітити, він або є, або його немає. Якщо ви проходите повз прилавок і відчуваєте ці пахощі, які так і манять до ягоди, сміливо замислюйтесь про придбання невеликого козуба полуниці. Знайте, що куплена взимку в супермаркеті полуниця ніколи не буде так пахнути як полуниця з грядки.

Правило № 2. Ягода з ринку, а не з магазину

Навіть у літню пору року не поспішайте отоварюватися полуницею в магазинах і супермаркетах. Тим більше що в цей час року ринкові прилавки рясніють асортиментом, тут можна познайомитися з бабусею, яка продає полуницю з грядки, і протягом наступних декількох тижнів купувати свіжу та натуральну ягоду саме у неї. Пам‘ятайте, що сезон полуниці триває 3-4 тижні, ягоди першого врожаю крупніші, а з кожним наступним (грядка полуниці може плодоносити близько 3-4 разів залежно від погодних умов, сорти, добрив) ягоди будуть все дрібнішими.

Правило № 3. Сухі, неушкоджені ягоди

Полуниця вельми ніжний продукт, цю ягоду легко пошкодити і пом’яти. Тому транспортують її в спеціальних лукошках, можуть відсипати з кошиків або застелену дерев‘яних ящиків. Варто ретельно перевіряти продаваний вам продукт, адже якщо вам зважують полуницю з дна кошика, вона може бути пом’ята, також її могли просто неправильно та неакуратно транспортувати. Не захоплюйтеся полуницею занадто великих розмірів, часом дрібна й ароматна полуниця може принести більше насолоди, ніж ягоди-гіганти. Вибирайте дозрілі, майже бордові ягоди. Якщо ягода втрачає колір, стає тьмяною, значить на прилавку вона вже не перший день.

Як зберігати полуницю?
Полуниця належить до тих ягід, які несильно дозрівають після збору, проте, краще відібрати ягоди, переспілі й такі, що тільки-но почали псуватися, і вжити їх в першу чергу. Також перебрати полуницю після покупки необхідно, щоб упевнитися, що вона не ушкодилася в пакеті та не почне гнити в наступні кілька днів. Неушкоджену, суху ягоду можна зберігати в холодильнику (в пакеті або тарілці, у відкритому стані) кілька діб, але з кожним днем ??далеко від грядки вітамінів в ній буде залишатися все менше і менше. Мити полуницю потрібно в холодній воді безпосередньо перед вживанням.

Як вживати полуницю?
Не варто балувати себе величезними порціями полуниці. Одна порція суниці повинна бути до 200 грам (для дітей до 100 грам). Їсти полуницю в якості десерту (після першого та другого) не рекомендується, оскільки вона (як і більшість інших фруктів і ягід) може посприяти бродінню. Краще заправити полуницю невеликою кількістю сметани або вершків: жир, що міститься в них, обволікає шлунок, і ягода не діятиме на нього подразнюючим чином.

Чим корисна полуниця?
Полуниця — це найраніша літня ягода. Вона містить в собі вітаміни групи В і вітамін С, а також залізо, мідь, цинк, йод. Такий склад визначає її корисні властивості — вона сприяє налагодженому обміну речовин, зміцнює серцевий м’яз і сприяє хорошому кровообігу, зміцнює імунітет і являє собою відмінний антидепресант.

Джерело: 7days-ua.com