Як вибрати якісні молочні продукти?

21 Травня 2014 17:17
agrodovidka.info

agrodovidka.info

З кожним днем на полицях магазинів з’являються все нові й нові продукти харчування, у тому числі росте і асортимент молочної продукції. При цьому, на жаль, не завжди виробництво молока та молочних продуктів на виході дає нам натуральний і якісний продукт.

Часто трапляється, наприклад, що ферми здають заводам на переробку молоко, отримане від хворих корів або від щойно щеплених корів, не дивлячись на те, що це заборонено законом. Крім того, щоб молоко не зіпсувалося до нього домішують різні хімічні речовини.

Буває також, що недобросовісні виробники вказують у складі не ті інгредієнти, що містяться у продукті в дійсності. За нормами молочної сировини повинно міститися в продуктах не менше 50%.

Найчастіше молочний жир замінюється на рослинний. Крім цього, у наш час виробництво молока і молочних продуктів передбачає додавання в продукти рослинних білків, крохмалю, карбоксиметилцелюлози, титанових відбілювачів.

Обов’язково зверніть увагу на терміни зберігання. Побічно термін зберігання вкаже на вміст у продуктах консервантів. Кисломолочні продукти, що не містять консервантів і не пройшли відповідну термічну обробку, не можуть мати термін придатності більше 7 днів. Молочні вироби, до складу яких не входять стабілізатори — не зберігаються довше 5-ти днів.

Асортимент молочної продукції містить величезну кількість найменувань. Які продукти вибрати для щоденного вживання? Найбільш безпечні молочні продукти — стерилізоване, пастеризоване або суперпастеризоване молоко, а також твердий сир, йогурти та інша кисломолочна продукція, що містить закваску, молочну сировину, натуральні компоненти і біологічно-активні речовини, що додають їй додаткову харчову цінність.

Якщо ж ви вирішили придбати молочні продукти на ринку, то будьте дуже обережні.

Купувати у весняно-літній час молочну продукцію, що називається, з рук, краще виключно у перевірених продавців, але й у таких продукт може ненавмисним чином зіпсуватися, просто в силу погодних обставин.

Як вибрати свіже молоко

Колір свіжого і нерозбавленого молока буде насиченим, яскраво-білим. Якщо молоко хоч трохи, але прозоре, це означає, що його розбавили водою. Свіже молоко буде настільки жирним і густим, що крапля, нанесена на рівну поверхню, не розтечеться. Запах у свіжого молока буде солодкуватий, зіпсоване буде віддавати кислинкою, а розбавлене молоко і зовсім позбавлене аромату.

Як відрізнити свіжу сметану

Вагова домашня сметана повинна бути густою і однорідною. Її відтінок повинен бути наближений до кольору слонової кістки, ледве помітна жовтизна забезпечується вмістом жиру в продукті.

Запах домашньої сметани не повинен бути виразним – ні затхлості, ні кислоти, ні гіркуватості бути не повинно.

На зіпсованість і непридатність сметани до споживання вказують грудкуватість і неоднорідність, відшарування сироватки.

Як відрізнити свіжий домашній сир

Правило якісно приготовленого свіжого домашнього сиру можна охарактеризувати «золотою серединою» – його консистенція і структура повинні бути чимось середнім між грубозернистим і повністю однорідним, надто вологим і занадто розсипчастим.

Допустимі злегка кислуваті смак і аромат, але при цьому вони повинні бути приємними. Надто кислий смак і запах запліснявілості, як і слизова поверхня, вказує на зіпсованість сиру.

Як вибрати вершкове масло

Його запах повинен бути злегка відчутний, також солодкуватий. Але головне колір. Свіже масло буде злегка жовтуватого відтінку, яскраво-жовтий колір вказує на несвіжість і залежаність (це результат окислення жирів, небезпечний для здоров’я). Запах несвіжого масла також буде більш відчутний, з домішками гіркуватий.

Занадто біле масло означає його ненатуральність, а якщо жовтуватий відтінок був досягнутий в результаті підфарбовування, то розтопивши скибочку такого масла в теплій горілці, ви побачите не тільки помутніння рідини, але і її забарвлення.

Як вибрати якісний йогурт

Вкрай рідко можна зустріти у продажу домашній йогурт, і пояснюється це тим, що в процесі його приготування використовуються закваски, живі корисні бактерії. Високий їх вміст у молочному продукті робить його не довговічним і таким, що швидко псується, а тому простіше купити йогуртницю для домашнього використання, ніж шукати у продажу домашній йогурт.

Особливістю йогурту, як покупного, так і свого виробництва, є зменшення кількості живих бактерій у ньому з кожним днем перебування в холодильнику. Станом на останні дні терміну придатності в йогурті повинно залишатися не менше 107 колонієутворюючих бактерій в 1 грамі продукту, про що повідомляється на упаковці заводського йогурту. Тому перевагу потрібно віддавати не тільки недавно виготовленій продукції, але і з найменшим терміном придатності, адже цей проміжок часу продовжується виключно за рахунок додавання консервантів і емульгаторів.

Джерело: 7days-ua.com