Як випадуть у травні три добрих дощі, то вродить хліба на три роки

2 Травня 2014 12:00

kashtan

“Прачі б’ють – Івана чуть”, говорили колись у народі 2 травня у день вшанування Івана Старопечерника. Адже раннє травневе сонце особливо парке і тому у цей час жінки виносили до річок та ставків наткані за зиму сувої полотна, змочували їх воді, збивали праниками і сушили – вибілювали на сонці.

Також у перші дні травня підмічали, якщо травень холодний буде рік голодний, а як випадуть у травні три добрих дощі, то вродить хліба на три роки.

За церковним календарем 2 травня вшановують преподобного Іоанна Старопечерника, мученика Пафнутія, святого Георгія сповідника, святого Трифона, преподобного Никифора.

Іменинниками 2 травня є Христофор, Никифор, Георгій, Іван, Трифон.

Події 2 травня у Києві:

1732 – освятили Вознесенську церкву Фролівського жіночого монастиря.

1892-го  у Києві запущено перший у Російській імперії трамвай.

Перші два трамвайні вагони з електродвигунами прибули до Києва. У той же день вагони були випробувані по вулиці Петра Сагайдачного, а 8 травня — на Володимирському узвозі (по лінії з Подолу на Хрещатик). 9 червня електричний трамвай тестувала офіційна комісія, а 13-го числа  він запрацював для пасажирів. Газета «Киевлянин» з цього приводу писала: Пасажирський рух на електричній залізниці вже розпочався. Вагони переповнені публікою, при чому багато хто по декілька разів їздять Олександрівським узвозом вгору і вниз, цікавлячись цією важливою для Києва новинкою.

Джерело: Рідний Київ