Які дезодоранти небезпечні для здоров’я

29 Травня 2014 07:34
healthy.pp.ua

healthy.pp.ua

В літній період обійтись без дезодоранту досить важко. Проте деякі люди зловживають використовуючи даний засіб гігієни. Детальніше про те, яким чином дезодорант впливає на здоров’я читайте далі.

Не важливо, який саме дезодорант, куплений у звичайному магазині, ви використовуєте – можете не сумніватися, що кожен день ви наносите на свою шкіру небезпечний хімічний склад, здатний викликати ослаблення імунітету, мігрені і навіть стати причиною раку грудей.

Всього на ринку представлено два види зовнішніх засобів, що борються з запахом поту. Це традиційні дезодоранти, функція яких нейтралізація і ослаблення неприємного запаху. І антиперспіранти – препарати, до складу яких входять спеціальні речовини, що блокують потові залози і таким чином запобігають потовиділенню.

Список речовин, що використовуються у виробництві дезодорантів і антиперспірантів досить великий і складний, але основні складові у всіх засобів одні. У виробництві дезодорантів в основному використовують пахучі речовини і екстракти рослин, які вбивають бактерії. Справа в тому, що безпосередньо сам піт не має неприємних запахів, запахи викликають бактерії, які при виділенні поту починають розмножуватися з посиленою швидкістю. Найбільш часто  цією метою використовують речовину триклозан. У свою чергу, діючі речовини антиперспірантів більш специфічні, найчастіше це різні солі металів – хлорид алюмінію або комплекс солей алюмінію та цирконію.

Будьте обережні, використовуючи дезодоранти і антиперспіранти що містять такі складові:

  • Бутан, ізобутан, пропан – зустрічаються в дезодорантах з розпилювачем. Ці речовини здатні викликати головний біль, нудоту, запаморочення, а також накопичуватися в материнському молоці;
  • Сполуки алюмінію (aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate) – блокують пори, запобігаючи потовиділенню. З’єднання алюмінію, проникаючи через шкіру і дихальні шляхи, скупчуються в організмі, і можуть призвести до різних хвороб, включаючи хворобу Альцгеймера, рак грудей (як у чоловіків, так і у жінок) а також різні хронічні захворювання;
  • Поліетиленгліколь, поліпропіленгліколь (PPG, PEG) – руйнують печінку і нирки, сприяють всмоктуванню в організм інших шкідливих хімічних речовин;
  • BHT – антиоксидант – може призвести до пошкоджень репродуктивної системи, викликає дефіцит вітаміну D і як наслідок – захворювання пов’язані з пошкодженнями кісткової тканини (остеопороз, хвороби зубів і т.д.);
  • Пахучі речовини (parfum) – приховують запах поту, за рахунок інших, більш сильних запахів. Викликають алергії, астму, подразнення шкіри, запаморочення;
  • Фталати – використовують для створення більш стійкого запаху. Наукові дослідження доводять, що фталати здатні послаблювати дію тестостерону – основного чоловічого гормону, що стимулює розвиток вторинних статевих ознак;
  • Триклозан – антибактеріальний засіб. Знищує найбільш слабкі види бактерій, частіше за все – корисні. Ті небезпечні бактерії,  що вижили  при цьому, починають розмножуватися з величезною швидкістю, що призводить до необхідності використовувати все більш і більш сильні засоби. Викликає алергію і пошкодження печінки, знищує природну мікрофлору.
  • Ліналоол – викликає депресію та порушення дихання.

У складі майже всіх дезодорантів, що продаються в неспеціалізованих магазинах, містяться сполуки алюмінію. Якщо в складі немає алюмінію, то обов’язково є триклозан, всі дезодоранти з розпилювачами, у свою чергу, містять бутан і пропан. Рідко який дезодорант не містить пахучі синтетичні речовини, PPG або PEG, ліналоол і інші визнані небезпечними компоненти, про що так часто замовчують виробники у своїй рекламі.

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я – прагніть купувати дезодоранти, що не містять як мінімум солей алюмінію. Це може бути, наприклад, дезодорант з природної мінеральної солі. Такий дезодорант на 100% безпечний, не закупорює пори, а лише запобігає виникненню бактерій. Необхідно визнати, що дезодоранти що складаються тільки з натуральних компонентів поступаються у дії дезодорантам, у складі яких є солі алюмінію, але безпека та здоров’я повинні бути завжди понад усе.

Також пам’ятайте, що надмірне використання дезодорантів з хімічним складом може призвести до утворення мастопатії у жінок. Мастопатія це доброякісні утворення у молочній залозі. Кількість випадків даного захворювання, на жаль, зростає з року в рік.

Попередній шар дезодоранту слід змивати кожного дня. А наносити свіжий шар можна лише на чисту суху шкіру. Не варто використовувати засоби сумнівної якості.

Зловживати дезодорантом не варто хоча б тому, що шкіра такою є провідником, який дозволяє очистити організм від шлаків та токсинів через піт. У випадку, якщо потові залози будуть закупорені шлаки та токсини будуть транспортуватись у кров.

Найбільше від токсинів та шлаків ризикують постраждати ті тканини, які знаходяться найближче до потових залоз. Такими місцями і є груди та молочні залози.

Джерело: 7days-ua.com