Якщо початок травня холодний, то наприкінці місяця буде тепло

20 Травня 2014 07:29

mariinsky_park

У народі, спостерігаючи за погодою 20 травня, підмічали, якщо Місяць ріжками вниз – до тепла, якщо червоний – до дощу.

За церковним календарем 20 травня згадують появу на небі Хреста Господнього в Єрусалимі, також вшановують мученика Акакія сотника, преподобного Нила Сорського, преподобних Іоанна Зедазнійського та його учнів.

Іменинниками 20 травня є Антонида, Давид, Йосип, Тадей, Стефан, Сидір.

20 травня святкують:

День банківських працівників України.

Всесвітній день метрології

Події у Києві 20 травня:

1945 – відбувся футбольний матч на першість СРСР між командами “Динамо“ (Київ) – “Торпедо“ (Москва). Матч закінчився з рахунком 2:1 на користь киян.

1953 – в Інституті електрозварювання ім. Є.Патона АН УРСР сконструювали машину, що рухаючись вздовж траси трубопроводу від стику до стику швидко і високоякісно зварювала труби методом контактного зварювання. Новий метод зварювання своїми техніко-економічними показниками мав великі переваги перед всіма методами, що застосовувались у світовій техніці для зварювання магістральних трубопроводів.

1961 – постановою Ради Міністрів УРСР встановлено Республіканську премію ім. Т.Г.Шевченка (нині – Національна премія України імені Тараса Шевченка)

20 травня 1982 — закінчилося будівництво павільйону-музею «Золоті ворота». 

2005 — відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі — світова прем’єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», що здобув «Золоту пальмову гілку».

Джерело: Рідний Київ