Якщо вранці нема роси – на негоду

19 Травня 2014 07:26

Kyiv 3

У народі 19 травня, вшановуючи Іова Багатостраждального, говорили: «Велика роса на Іова – до врожаю огірків”.

У повчальній книзі про цього старозавітного страждальця розповідається, що Іов був благочестивим заможним чоловіком і мав семеро синів. Сатана його благочестя пояснив Богові великим багатством і запропонував випробувати Іова. У короткий строк Іов втратив все: багатство, синів та ще й захворів проказою. Однак він смиренно прийняв все, що послав йому Господь. І після цього одужав, знову став багатим, щасливим та прожив ще 140 років.

У народі ж Іова ще назвали Горошником, бо вважалося, що цього дня добре сіяти боби та горох. Також спостерігали за погодою: «Якщо вранці велика роса – на гарну погоду, немає роси – на негоду».

За церковним календарем 19 травня вшановують правовірного Іова Багатостраждального, преподобного Іова Почаївського, преподобного Міхея Радонезького, мученика Варвара воїна.

Іменинниками 19 травня є Іван, Михайло.

Події у Києві 19 травня:

1910 — у селі Буки, нині Малинського району Житомирської області народився Анатолій Добровольський – український архітектор. У 1950-1955 рр.. – головний архітектор Києва. Його споруди: готель «Україна»; станція метро «Хрещатик»; аеропорт «Бориспіль»; ансамбль вулиці Богдана Хмельницького – висотний центральний будинок (кінотеатр «Дружба»), будівлі ліворуч і праворуч від нього; Московський міст; вулиця Хрещатик, 25; ресторан « Вітряк » тощо.

1952 – у державному театрі опери та балету відбувся перший концерт щойноствореного Державного ансамблю танцю УРСР.

1965 – відкрився Бориспільський аеропорт. Його пропускна спроможність – 1600 осіб за годину, корисна площа приміщення – 18 тис. км2.

1994 – Києво-Могилянська Академія отримала статус національної і стала називатися Національним університетом “Києво-Могилянська академія” (НАУКМА).

1999 – отримав статус національного Державний музей літератури України.

2005 — відкрився новозбудований Київський академічний Ляльковий театр, зведений на місці колишнього кінотеатру «Дніпро».

Джерело: Рідний Київ