Відсьогодні починаються найкоротші – горобині – ночі

18 Червня 2014 08:04

sofia1

З 18 по 22 червня у дохристиянські часи відзначали Сонцескрес – літнє сонцестояння, що у християнські часи стало називатися купальськими святами, найголовніший день яких – Івана Купала – ми святкуємо 7-го липня.

Протягом купальських свят віддавна влаштовували шлюбні ритуали, гуляння біля річок, стрибання через вогонь, після чого спалювали солом’яне опудало Купайла, топили у воді деревце Марени та палаюче Колеса – символ повороту Сонця до зими. Також у цей час колись збирали цілющі трави і шукали на щастя цвіту папороті. Купальські дні вважалися щасливим часом для зачаття.

У християнські часи у народі 18 червня почали вшановувати Дорофея. З цього часу починаються найкоротші, горобині ночі.

Цього дня на сході Сонця спостерігали за вітрами: “Якщо погода тепла і ясна – зерно буде велике”.

За церковним календарем 18 червня вшановують священномученика Дорофея, перенесення мощей блаженного Ігоря – великого князя Чернігівського і Київського, також згадують блаженного Костянтина, преподобного Анеувія, преподобного Дорофея.

Іменинниками 18 червня є Леонід, Ігор, Федір, Костянтин, Дорофей.

Події у Києві 18 червня:

860 — флот князів Аскольда і Діра напав на Константинополь.

1917 — незважаючи на заборону військового міністра Росії Олександра Керенського, у Києві розпочав роботу 2-й Всеукраїнський Військовий з’їзд, у роботі якого взяло участь близько 2500 делегатів з усіх фронтів, флотів і флотилій, а також запасних частин. З’їзд ухвалив важливі постанови про детальний план українізації війська. Головою Українського Генерального Військового Комітету переобрано Симона Петлюру.

1925  –  Український метеорологічний центр запустив перший в СРСР балон-зонд з метеорографом для автоматичного запису тиску атмосфери.

Дєжерело: Рідний Київ