28 червня в Україні святкують День Конституції України

28 Червня 2014 10:56

С Днем КонституцииПерша українська козацька Конституція Пилипа Орлика була написана в латинському варіанті і вважалося, що перекладу не існує. Проте український варіант переклали з латинського оригіналу ще за часів козацтва. Він понад півстоліття зберігався у Запорозькій Січі, а коли останню знищили російські війська – потрапив до Москви.

“Документ в архіві лежав на видноті, і згори було написано, що це Конституція Пилипа Орлика, – каже аспірант Інституту історичної освіти Національного педагогічного університету ім.Драгоманова Олександр Алфьонов. – Разом із нею було підшито невідомий до цього лист короля Швеції Карла Дванадцятого до козаків, у якому він погоджується “воювати проти москаля”. Можливо тому так довго цю Конституцію не було знайдено”.

Українські історики переконані: її цінність полягає ще й у тому, що вона написана староукраїнською мовою, дуже близькою до розмовної мови, що побутувала в Україні у 18 столітті. Коли список (так називали й називають рукописні твори) перевезли зі зруйнованої Січі до Москви – працівники царських архівів не розуміли значної частини слів, бо вони були суто українськими. Тому на полях рукопису були зроблені позначки, і дописано їхній переклад. Тобто по-суті, Конституція ще й відбиває різницю тодішньої української та російської мов.

У народі 28 червня  вшановують пророка Амоса. Колись підмічали: “прийшов Амос, пішов у ріст овес”. Також цього дня молилися у випадку хвороби тварин.

За церковним календарем 28 червня вшановують пророка Амоса, святителя Іону, святителя Михаїла, блаженного Ієроніма, преподобного Феодора, благовірного князя Сербського Лазаря, святителя Єфрема. Блаженного Августина.

Іменинниками 28 червня є Модест, Григорій, Касян, Августин, Федір, Амос.

Джерело:Рідний Київ