Біля Софії Київської заборонили будувати

10 Червня 2014 14:36
budexpert.ua

budexpert.ua

Господарський суд міста Києва повернув з незаконної оренди 0,87 га земель історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ”, які у 2007 році було незаконно передано під забудову.

Про це інформує прес-служба столичної прокуратури.

“Реагуючи на грубі порушення законодавства, прокуратура столиці заявила до суду позов з вимогою визнати незаконними і скасувати рішення Київради та договори оренди землі. Суд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва та задовольнив позовні вимоги в повному обсязі”, – йдеться у повідомленні відомства.

У 2007 році рішенням Київради земельна ділянка в провулку Киянівському, 12-а, вартість якої складає майже 58 млн гривень, була надана в короткострокову оренду столичному товариству для будівництва офісно-житлового комплексу з підземним паркінгом. Згодом у договір було внесено зміни, а саме подовжено строк користування ділянкою до 10 років та змінено орендаря.

Утім, як з’ясувалося в ході перевірки, вказана земля знаходиться в межах центрального історичного ареалу міста на території архітектурного заповідника “Стародавній Київ”.

Незважаючи на це, ділянку було віддано під забудову житлового комплексу, планування якого жодним чином не регламентувалось з існуючою забудовою та загальним силуетом ансамблю споруд Софійського собору.

Крім цього було встановлено, що особливо цінна земля заповідника надавалась орендарю без жодного погодження з секретаріатом ЮНЕСКО, який опікується всесвітньо-культурною та природною спадщиною.

Джерело: eveningkiev.com