До Дня Конституції України у столиці відбудеться засідання круглого столу

25 Червня 2014 11:00
dk.kievcity.gov.ua

dk.kievcity.gov.ua

Сьогодні до Дня Конституції України в Історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського відбудеться засідання круглого столу. Учасники говоритимуть на теми: “Конституційні ідеї та проекти Михайла Грушевського та сучасність”. Про це повідомили у прес-службі КМДА.

У Департаменті культури КМДА зазначають, що до участі у круглому столі запросили відомих громадсько-політичних діячів, авторитетних науковців: істориків, архівознавців, та музейників. Серед них представники Інституту держава і права ім. В.М.Корецького НАН України, Інституту історії України НАН України, Інституту археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного інституту стратегічних досліджень, музеїв Києва.

Під час дискусії планують обговорити низку питань, зокрема: ідеї конституціоналізму в науково-публіцистичній спадщині М.Грушевського початку ХХ ст.; конституція Української Народної Республіки 1918 р.: історичний контекст; М.С.Грушевський і Конституція УНР: міфи та реальність; ідея створення парламентської республіки в Конституції УНР 1918 р.; Конституція в законодавчих процесах УНР; територія УНР в законодавчих актах Української Центральної Ради; розвиток конституційних процесів урядом УНР в екзилі тощо.

Організатори заходу зауважують, що Конституція України, ухвалена 28 червня 1996 р., має свою історію та історичних попередників. Серед них – Конституція Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР), прийнята Українською Центральною Радою 29 квітня 1918 р. Один з її авторів – голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський, який одним з перших ще на початку ХХ ст. включився в боротьбу за конституційні права українства та оприлюднив свої ідеї й програму у відомій статті “Конституційне питання і українство в Росії” (1905). У нових історичних умовах його ідеї були розвинуті в Конституції УНР 1918 р. Головні постулати цього вищого державного акту – від самостійності, незалежності, неподільності території до широкого самоврядування й децентралізації – залишаються актуальними і сьогодні.

Джерело: eveningkiev.com