Глиняні птахи, русалки і черепи — у Києві відкрився фестиваль кераміки

3 Червня 2014 19:47
vk.com

vk.com

Минулого тижня на території НСК “Оліймпійський” відкрився фестиваль кераміки “ЦеГлина”. Свої роботи показують більше 50 керамістів із різних куточків України.

“Я почала працювати із глиною випадково. Якось мене запросили у керамічну майстерню. Власник спитав, чи не хотіла б поліпити. Взяла у руки шматок глини і зрозуміла, що без глини більше жити не можу. Десь півроку доводилося тягати 10-кілограмові шматки глини додому, там щось із них ліпити і везти вироби на завод для обпалювання. Так тривало доти, доки мене не виділили стіл у керамічній майстерні”, – розповіла кореспонденту Gazeta.ua учасниця виставки кінорежисер Юля Лазаревська.

“Глина — потрясаючий скульптурний матеріал, який випікання робить вічним. Безкінечність життя глини мене вражає найбільше”, – додала вона.

Кераміст Марко Галенко привіз на фестиваль три свої роботи — “Три птахи”, “Баран” та “Скіф”.

“Ці роботи можна використовувати в інтер’єрі. Їх сміливо можна поставити у будинку або у саду чи парку. У всіх керамістів найбільше часу займає придумування роботи. У мене думок дуже багато, тому проблем із цим не виникає. Роботи ліплю дуже швидко: день-два і вже все готово. Коли робота підсохне, її треба обпалити. Потім покрити поливами: емаллю, глазур’ю чи солями, і обпалити вдруге. Обпалювати роботу можна безліч разів доти, поки художник не отримає потрібного ефекту”, – розповів майстер.

Полтавчанка Юлія Олійник показую на виставці своє керамічні панно.

“Такі роботи використовують в інтер’єрі. Можна повісити на стіл як картину, використовувати як підставку під гаряче чи замість стільниці”, – розповіла Юлія.

“Одна роботу розміром 50 на 50 сантиметрів роблю близько трьох днів. Така коштує 140 доларів”, – додала керамістка.

Джерело: Газета.ua