Графіті на Андріївському узвозі запропонували перенести

18 Червня 2014 19:49
eveningkiev.com

eveningkiev.com

У ЗМІ з’явилась інформація про те, що графіті талановитих художників (Олексія Кислова із Севастополя і француза Жюльєна Маллана) на Андріївському узвозі може зникнути.

15-метрове графіті (назване “Відродження України”) – українка у віночку, яка тримає в долоні хлопчика, з’явилася у Києві 14 квітня. Довгий час кияни та гості столиці із задоволенням милувалися яскравою картиною і фотографувалися на її фоні. Проте наразі поширилася інформація про те, що малюнок може бути знищений через нову забудову.

Ситуацію прокоментував головний архітектор Києва Сергій Целовальник:”Безперечно, це чудовий приклад так званої суперграфіки в Києві. Ця робота зачепила мене за живе і я довго її розглядав, коли побачив вперше.

Зазвичай у всьому світі для реалізації суперграфіки художники шукають площини саме в історичній міській забудові, яка насичена туристами. І знаходять ці площини, як правило, у вигляді так званих брандмауерів – протипожежних глухих стін, які розділяли свого часу будівлі в історичній забудові. Саме цей факт пояснює те, що кутовий будинок між Андріївським узвозом і Боричевим Током відсутній і ми бачимо замість нього глуху стіну наступного в рядку будинку. Кутовий майданчик, який дійсно багато років, вважай з війни (тепер доречно сказати – Великої Вітчизняної) був вільним від забудови, на початку цього століття був відведений під будівництво об’єкта, проект якого пройшов містобудівну раду і тепер має повне право бути втіленим у життя.

І як же бути, якщо витвір мистецтва на стіні буде закрито новим будинком, прилеглим до неї?

Я б запропонував повторити це художнє рішення на іншій поверхні, яку ще потрібно знайти.

Є й інші випадки, як наприклад ситуація, що склалася на перетині вулиці Стрілецької та Стрітенської. Жителі кварталу в так званому “золотому трикутнику”, а також громадська організація, яка виникла на цій основі, обурилися відводу ділянки й стали на захист цієї території у своїх інтересах – відстоювали створення скверу з дитячим майданчиком. На глухому торці будинку відомий київський художник Костянтин Скритуцький виконав чудове мозаїчне панно з дитячими обличчями. Тепер новий склад Київради і спеціально створена комісія Київради включать і цей майданчик у список тих, які потрібно скасувати.

У ситуації, що виникла на Андрієвському узвозі гіпотетично можливий варіант часткової зміни проектного рішення забудови з відступом від кута для того, щоб організувати вхідний айван (площу) перед рестораном та виставковим залом. При цьому, тут можна було б організувати кафе-шантан, над яким посміхався б образ “Відродження України”, – зазначив Сергій Целовальник.

Джерело: eveningkiev.com