Незабаром в Україні введуть “мобільне паркування”

26 Червня 2014 19:11
vinnitsaok.com.ua

vinnitsaok.com.ua

Оплачувати парковку можна буде за допомогою мобільного телефону.

Розроблені Мінрегіоном зміни в Правила паркування транспортних засобів по впровадженню такого способу оплати, уряд схвалив на засіданні 25 червня. Про це повідомляє прес-служба відомства.

У Відомстві пояснили, що на сьогоднішній день існує оплата паркування оператору за допомогою паркоматів або в’їзних/виїзних терміналів і шляхом купівлі абонементу. Однак, за словами фахівців, органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства скаржаться, що для обладнання парковок паркоматами та терміналами необхідно витратити значні кошти, які в місцевих бюджетах відсутні. Тим більше, що термін окупності таких пристроїв дуже тривалий.

У Мінрегіоні привели дані, які свідчать, що на сьогоднішній день в країні є потреба в установці як мінімум 2100 паркоматів і терміналів середньою вартістю близько 30 тис. грн., що в цілому складе 63 млн. грн. видатків з бюджету.

Зате оплата паркування за допомогою мобільних телефонів і інших портативних технічних засобів не потребує залучення бюджетних коштів. Крім того, запровадження такого способу оплати, за попередніми підрахунками, може щорічно поповнювати місцеві бюджети майже на 500 млн. гривень від збору за місця для паркування транспортних засобів (на сьогоднішній день цей показник складає 85 млн. грн.). Ці кошти, на думку фахівців Мінрегіону, можуть бути спрямовані на розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури.

Важливим є і те, що такий спосіб оплати є зручним як для водіїв, так як вони отримають можливість швидко сплатити фактичний час парковки, не переплачуючи при цьому зайві гроші, так і для органів місцевого самоврядування, які завдяки такому механізму оплати отримають можливість керувати процесом організації десятків тисяч місць для паркування.

Ще один «плюс» «мобільного паркування» полягає в тому, що доходи від сфери паркування в повному обсязі будуть надходити до бюджетів, адже такий вид сплати виключає приховування реального надходження коштів. Іншими словами, доходи від цього бізнесу будуть детинізовані.

Раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко підписав закон про зміну правил паркування, запропонований Миколою Азаровим.

Джерело: 7days-ua.com