Позичальники вимагають захистити їх від свавілля банків

3 Червня 2014 13:20

straik

Під Верховною Радою 3 червня валютні позичальники з самого ранку проводять масштабний мітинг з вимогами захистити їх від свавілля банків.

Про це повідомляє “Страйк”.

Активісти просять депутатів ухвалити законопроект № 4895 , що передбачає переведення валютних кредитів у гривню за курсом на момент укладання договорів , а також скасування всіх штрафних санкцій та мораторій на відчуження заставного майна боржників.

Організатор акції протесту – об’єднання кредитних позичальників «Правдива країна» , акцію підтримують також інші громадські організації.

Станом на сьогодні депутати не готові прийняти даний законопроект. Було внесено ряд альтернативних пропозицій щодо врегулювання ситуації з проблемними кредитами. Поки йдуть дебати щодо принципів реструктуризації кредитних позик, ряд депутатів пропонує ввести мораторій на відчуження заставного майна боржників.

«Введення мораторію на відчуження майна боржників – це мінімум того, що депутати можуть зробити, щоб уникнути нових трагедій. Адже ситуація у багатьох боржників критична і велика кількість протестуючих вже сьогодні можуть опинитися на вулиці.

При цьому люди роками виплачували величезні суми за іпотечним кредитом » , – заявив STR голова незалежної профспілки «Трудова Солідарність» Віталій Махинько.

Профспілковий лідер також додав, що влада і банки повинні піти на компроміс із позичальниками і дозволити боржникам виплатити кредити за курсом на момент укладання договору.

«Таке рішення дозволить людям нарешті розрахуватися з боргами, а банкам – закрити проблемні кредити. У даній ситуації – це оптимальний варіант для всіх », – підкреслив Віталій Махинько.

Активісти налаштовані рішуче і обіцяють протестувати доти, доки їх вимоги не будуть повністю задоволені.

Нагадаємо, минулого четверга, 29 травня, кредитні позичальники провели під Верховною Радою масову акцію протесту проти свавілля банків.