Презентували нову серію довідкових карт “Країна єдина”

19 Червня 2014 19:33
vk.com

vk.com

Нова серія довідкових тематичних карт “Єдина країна” складається з чотирьох зразків: “Україна. Материк і півострів”, “Україна. Народ і територія”, “Україна.parajumpers rea
Національний склад населення”, “Україна і світ. Привабливість територій”, розповів під час прес-конференції директор ДНВП “Картографія” Ростислав Сосса. За його словами, поштовхом до створення серії стали події в Криму:
“Ми вважаємо ці карти просвітницькими, а не пропагандистськими, хоча й пропагуємо ідею центричної України. Наші редактори виконували свій патріотичний обов’язок натхненно. Друкарня “Аванпост” пішла назустріч й надрукувала карти безкоштовно. Ціну встановили мінімальну – 5 грн 40 коп за карту. Ми хотіли б залучити меценатів, щоб розповсюдити ці карти по всіх школах”, – говорить Сосса.
Видання, “Україна. Материк і півострів”, складається з 8 спеціально розроблених для серії карт, та 4 німецьких і французьких репродукцій 1918-1919 років. Воно демонструє історичні подіі від моменту розселення слов’янських племен у V ст і до сьогодні, приналежність Криму та нині російських земель до України у різних часовх зрізах.
“У цих збірках опубліковано цілий ряд матеріалів із польських, німецьких видань столітньої давності. Таких, де є Україна, де є українці. Тут викладено формування історичних віх у формуванні і розвитку територій”, – зазначає директор Інституту географії НАНУ Леонід Руденко.
“Ми маєм спроби донести за допомогою карт історичне минуле, ідеї України, і це цікава ідея. Національний склад, менталітет, території – все це є у картах. Мова йде про проблеми, про які ми волаємо століттями та роками”, – каже Валерій Смолій, директор Інституту історії НАН України.parajumpers sverige

Джерело: Газета.ua