У архіві-музеї літератури і мистецтва пройде документальна виставка “Пам’ять серця”

24 Червня 2014 19:31
kmf.karabits.com

kmf.karabits.com

26 червня 2014 року, у четвер, о 16.00 у Зеленій залі Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України відбудеться урочисте відкриття документальної виставки «Пам’ять серця», присвяченої 80-річчю від дня народження видатного українського композитора, лауреата Державної премії Української РСР імені Т. Г. Шевченка, народного артиста України Віталія Сергійовича Губаренка (1934–2000).

До експозиції увійшли документи, що були передані до ЦДАМЛМ України особисто В. С. Губаренком у 1980 та 1983 роках та започаткували його особовий фонд, а також численні архівні матеріали та друковані видання, які щойно надійшли на зберігання від дружини композитора – музикознавця, музичного критика, професора Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, доктора мистецтвознавства, члена-кореспондента АМУ Марини Романівни Черкашиної Губаренко.

Відвідувачі виставки зможуть ознайомитися із численними автографами В. С. Губаренка – починаючи від ранніх симфонічних творів кінця 1950-х – початку 1960-х років до пізніх робіт, датованих 1990-ми роками. Це, зокрема, клавіри Симфонієти для струнного оркестру, Першої та Другої симфоній, Флейтового концерту, моноопери «Листи кохання» («Ніжність»), балету «Камінний господар» («Дон Жуан»), опери-балету «Вій», опери-ораторії «Згадайте, братія моя», ліричних сцен за В. Шекспіром «Монологи Джульєтти» та ін. В експозиції представлені численні фотографії В. Г. Губаренка у родинному колі та в групах з колегами та друзями, афіші та програми оперних вистав, приватне та офіційне листування композитора. Окремий розділ виставки присвячено вшануванню пам’яті композитора. До нього увійшли афіші та програми посмертних виконань творів, програми конференцій пам’яті В. С. Губаренка та присвячені композитору збірники наукових статей та монографії.

У відкритті виставки візьмуть участь представники центральних державних архівів України, відомі вітчизняні музикознавці та музиканти-виконавці.

Джерело: eveningkiev.com