В Україні розпочався сезон квартирних крадіжок

17 Червня 2014 13:50
www.gorod.cn.ua

www.gorod.cn.ua

З початком сезону відпусток в Україні зросла і кількість квартирних крадіжок.

Так, за даними правоохоронців, тільки в травні цього року в Україні було пограбовано 1908 квартир (у минулому році їх було трохи більше 1500), повідомляє Сегодня.

“У зв’язку з нинішньою ситуацією в Україні, кількість спроб пограбувань квартир збільшилася в рази”, – повідомили в Державній службі охорони при МВС. І це ще не пік сезону – за статистикою міліції, кількість квартирних крадіжок в червні-серпні традиційно збільшується на 20-30% через те, що господарі їдуть на відпочинок і залишають домівки без нагляду.

Найсучасніший спосіб захисту житла – система з датчиками руху. Працює така система просто: по всій квартирі розставляються непомітні датчики. Йдучи з квартири, господар активізує їх, вводячи персональний код. І, в разі проникнення злодія у помешкання, датчики фіксують його рух і посилають сигнал тривоги на пункт охорони, яка тут же приїжджає на виклик та “в’яже” злочинця. Але обійдеться такий “електронний сторож” недешево: через подорожчання долара вартість такої сигналізації порівняно з минулим роком зросла на 40%.

“Монтаж дорожче не стає. Але, оскільки імпортне обладнання, воно дорожчає”, – говорять в одній зі столичних компаній.

“Обладнання і монтаж такої сигналізації в 2-кімнатній квартирі може обійтися в 4,5 тисячі гривень. Вартість залежить від поверху (на перших і останніх також датчики встановлюються на вікна), плюс щомісячна абонплата”, – розповіли в одній з охоронних фірм. Рівень абонплати залежить від обсягів послуг: від 50 грн в місяць, якщо господаря просто повідомлять про злом, до 250 грн – якщо в пакет послуг входить виїзд оперативної групи.

Можна поставити і просто сигналізацію: вона встановлюється при вході в квартиру, і в разі несанкціонованого проникнення в житло, господареві приходить повідомлення. Така сигналізація трохи дешевше – близько 4 тисяч гривень разом з монтажем, хоча ще рік тому її можна було встановити за 2000-2200 грн.

Також, щоб після відпустки не повернутися в пограбовану квартиру, необхідна обачність, нагадують в міліції, і рекомендують не розповідати публічно про свій добробут. Наприклад, не говорити в соцмережах, коли і куди ви маєте намір поїхати у відпустку.

“Злодії можуть стежити самі або випитувати сусідів, коли спорожніє квартира”, – кажуть у МВС. А у Держслужбі охорони радять не покладатися на консьєржів, та розповідають про нові методи, за допомогою яких крадії обманюють охоронців: “Не можна покладатися на консьєржа в під’їзді – найчастіше це літні люди зі слабким зором. А нинішні злодії часто переодягаються в костюми артистів – Зайчиків або Телепузиків – і брешуть, що запрошені на домашні заходи, щоб зробити сюрприз імениннику. І їх пропускають в будинок”.

У сезон відпусток користуються популярністю і банківські послуги. “Багато хто намагається не залишати вдома цінні речі і документи, і знімають на час відпустки депозитну комірку в банку. Оренда комірки на 10 днів, залежно від розміру, обійдеться в 40-140 гривень”, – розповіли в одному з українських банків.

Джерело: gazeta.ua