«Віче відродженого Майдану» вирішило не розходитися

2 Червня 2014 08:27

mailan - vihe

На Майдані знову зібралося Віче. Воно стало 12-тим. Присутні обговорювали подальшу долю наметового містечка і слухали виступ Віталія Кличка, який на виборах мера Києва набирає переважну більшість голосів – 56,5 %. Востаннє віче на Майдані збиралося 16 лютого, пише “Сегодня”.

Наметів на Майдані стало набагато менше, а основний контингент тепер туристи і торговці сувенірами. Польові кухні працюють подекуди. За їжею підходять жителі наметового містечка і бездомні. На віче народ збирався повільно – підходили компаніями. У підсумку прийшло близько 10 тис. осіб (під час революції збиралося до півмільйона осіб). Приїхали в Київ і бійці батальйону «Донбас», куди входять добровольці.

«Ми приїхали набирати добровольців , – розповів один з бійців з позивним Мартин ( донбасівці не показують обличчя і не називають імена в цілях безпеки – авт.).

– Будемо вчити хлопців, як вести бойові дії. Але я походив по Майдану, подивився в очі людей і не побачив тих хлопців, які були раніше. Сьогодні контингент зовсім інший – це не люди, які готові воювати». Проте нових добровольців на Майдані знайшли. Людей відправили на тренувальну базу Нацгвардії у Нові Петрівці . Кияни бійців прийняли тепло – багато жінок і чоловіки підходили до них зі словами подяки . Донбасівці спілкувалися охоче, але просили не фотографувати. Розповідали, що, приїхавши в Донецьк, зіткнулися не з тим, чого очікували. ”

Ми думали, там сепаратисти місцеві, алкаші якісь , – говорить Мартин. – А там чеченські бойовики навчені ! І наші пацани – без зброї , без навичок … »

«Віче відродженого Майдану», як назвали його активісти, почалося в 12:00 . «Ми не підемо, поки не змінимо систему!» – голосно кричав представник козацтва. Народ зустрів ці слова бурхливими оплесками. А от коли Віталій Кличко сказав, що Майдан виконав свою місію, його слова потонули в криках «Ганьба! » і свисті. Проте політик повернув собі прихильність словами: «Я завжди був проти розгону Майдану і проти зараз! ». Наприкінці Кличко пообіцяв активістам прийняти присягу перед народом на Віче , що пройде через тиждень. Активісти вирішили, що Віче знову збиратиметься щонеділі .

Політологи впевнені – наметове містечко треба розбирати . «На Майдані залишилися не герої, які воювали, а особи з найнижчих прошарків суспільства» , – упевнений Володимир Фесенко.

За словами експертів, Майдан може очікувати три сценарії . «Перший – влада може домовитися з рештою і купити їм квитки додому , – пояснив « Сегодня » політолог Тарас Березовець. – Другий – Майдан залишається до виборів до парламенту. Третій – силове зачищення, але без крові. Мені здається, влада піде саме цим шляхом».

Володимир Фесенко силову зачистку виключає. «Почнеться інформаційна кампанія проти Майдану. Поступово їх будуть «виживати » , – упевнений експерт.