Від цього часу вся рослинність набирає особливо швидких темпів росту

30 Червня 2014 10:00

kviti_2

30 червня у народі віддавна вшановували Мануїла і говорили, що від цього часу вся рослинність набирає особливо швидких темпів росту.

Це відбувається тому, що саме в останні дні червня наше світило, як говорили колись, уповільнює свій хід і ніби зупиняється в зеніті. Після чого світловий день починає зменшуватись, при чому відразу на дві хвилини щодня.

Що ж до погоди, то в останній день червня підмічали: “Великі роси – на добрий врожай”.

За церковним календарем 30 червня вшановують мучеників Мануїла, Савела та Ізмаїла.

Іменинниками 30 червня є Микита, Мануїл, Никифор, Савелій.

Події у Києві 30 червня:

30 червня – 6 липня 1916 – страйкували робітники низки типографій (братів Каплун, Неймана) з вимогою підвищити зарплату на 75 %. Страйк завершився компромісом: 20 робітникам, які отримували більше 60 крб., зарплату підняли на 15, іншим – на 25 %.

1940 – на столичному стадіоні «Динамо» відбулося народне гуляння присвячене Дню позикодержця і вкладника. Над стадіоном підняли величезний повітряний шар, що світився. Грали оркестри, люди танцювали, а ввечері над стадіоном влаштували феєрверк .Понад 460 тис. киян зберігали в ощадкасах республіки свої заощадження. 

1940 – народний суд Петровського району протягом 6 днів розглядав справу про хабарництво. Колишнього директора районного парку культури і відпочинку ім. Шевченко і колишнього виконроба будівельних робіт засудили до 2х і одного років ув’язнення.

1940 – у видавництві «Радянський письменник» вийшли з друку повість письменника Юрія Смолича «Театр невідомого актора» присвячена історії розвитку українського театру та 15 невеликих оповідань і новел, що увійшли до збірника «Короткі історії» Юрія Яновського.

1940 – Інститут археології спорядив 8 експедицій в в Ольвію, Трипілля, Чернігівську область та ін. Вони повинні були вивчати феодальні пам’ятки у Галичі та пам’ятки «полів поховання» перших віків нашої ери і стоянки первісної людини.

1940 – на екрани вийшов новий хронікальний фільм «Гуцули» виробництва Київської студії кінохроніки, де показали розкішну природа Підкарпаття, життя, побут і звичаї гуцулів.

1940 – вийшов з друку роман Іване Ле «Україна», що мав ще підзаголовок «Наливайко».

1941 – почалося будівництво оборонних споруд у районі Києва. На роботи вийшли 50 тис. жителів міста, у тому числі з Петровського району — 12 тис., Московського — 10 тис., Кіровського — 8 тис. та з інших районів у середньому по 5—6 тис. осіб.

1941 – перестали виходити всі журнали за винятком “На допомогу агітатору”, “Перець”, “Червоний хрест”.

1961 – Україна ратифікувала Конвенцію №45 відносно застосування праці жінок на підземних роботах у будь-яких шахтах.

1992 – пройшла перша хорова асамблея України, що присвячувалась 150-річчю від дня народження основоположника національної класичної музики Миколи Лисенка.

1993 – створено Державну міжвідомчу комісію з питань вступу України до Ради Європи, головою якої був призначений Борис Тарасюк.

2009 – вперше пошкоджено пам’ятник Леніну навпроти Бессарабського ринку. Активіст КУНу Микола Коханівський о пів на п’яту ранку за допомогою кувалди відбив скульптурі ліву руку і спотворив обличчя.

Джерело: Рідний Київ