Відтепер “Сонце вже іде тихіше”

29 Червня 2014 09:16

panorama Kyiv

З 29 червня у дохристиянські часи розпочиналися літні Ярильські свята. У ці дні вранці з трьох джерел брали воду для вмивання на красу та здоров’я.

Протягом всіх свят наші предки влаштовували “Ярилові ярмарки” з дівочими хороводами, молодіжними іграми та шлюбними обрядами.

За християнським календарем 29 червня у народі вшановували Тихона і говорили, що Сонце вже іде тихіше. Вважалося, що у цей час закінчується молоде літо і приходить зріле.

За церковним календарем 29 червня вшановують святителя Тихона, преподобного Тихона, священномученика Тигрія і мученика Євтропія.

Іменинниками 29 червня є Дорофея, Євлампій, Тихін, Мусій.

Події у Києві 29 червня:

1918 – у Міністерстві віросповідань створили Культурну комісію, що розглядала питання збереження археологічних пам’яток старовини церковного змісту, пам’яток культової архітектури та церковного начиння, а також повернення цінностей Української православної церкви з Росії.

1939 – вийшла постанова “Про передачу Київському державному університетові ім. Т.Г.Шевченка Середньо-Дніпровського заповідника” для використання у якості бази для проведення науково-дослідної роботи.

1940 – 250 інженерів, техніків і робітників почали налагоджувати телефонний і телеграфний зв’язок з містами Бессарабії і Північної Буковини.

1940   – у зв’язку з переходом на 8-ми годинний робочий день і 7-денний тиждень київські трамваї почали працювати з 5. 00 і до 2.00 години ночі. Для обслуговування робітників заводу «Більшовик» туди о 2.00 подавали 2 пульманівські вагони, що курсували за маршрутом — завод «Більшовик» — Бессарабка і «Більшовик» — Хрещатик.

1945 – підписання договору про входження Закарпатської України до складу УРСР. Цікаво, що цю угоду підписали без участі жодного українського дипломата і представника Закарпатської України, хоча формально текст угоди складався також і українською мовою.

1964 –  відбувся Міжнародний форум діячів культури, присвячений 150-річчю з дня народження Т.Шевченка, де були присутні представники 43 країн.

2000 – у Національній опері України відбувся урочистий вечір, присвячений 55-річчю возз’єднання Закарпаття з Україною.

Джерело: Рідний Київ