Як уберегти шкіру і волосся від згубного впливу ультрафіолету

11 Червня 2014 18:11
www.climateinfo.org.ua

www.climateinfo.org.ua

Від пересихання волосся врятує лляне масло, а щитом від зморшок стануть кислі маски.

УМИВАЙТЕСЯ ТРИ РАЗИ НА ДЕНЬ

У спекотну сонячну погоду посилюється потовиділення і робота сальних залоз. А забруднення шкіри веде не тільки до передчасного старіння, але і появи вугрової висипки. Тому не полінуйтеся вмиватися тричі: не тільки вранці і ввечері, але і вдень. Не милом – воно пересушує, а обов’язково гелем для вмивання. Процедуру бажано завершити ополіскуванням антисептичним відваром: з ромашки або календули. Відвари можна заморозити і протирати обличчя кубиками льоду – це звузить пори і таким чином знизить секрецію шкіри та попадання в пори пилу, – радить Оксана Терпеливец, косметолог-дерматолог. – Якщо такої можливості немає, то хоча б протирайте обличчя вологими серветками. Важливо, щоб вони були без спирту, бо він сушить.

2-3 Л РІДИНИ НА ДОБУ ПОПЕРЕДЯТЬ ДРІБНІ ЗМОРШКИ

Одна з причин ранніх зморшок – зневоднення. Тому 1-2 рази на день протирайте чисту шкіру обличчя тампоном, змоченим у воді лимонній(змішайте сік 1/2 лимона з 100 мл води). Це зволожить шкіру і наситить її антиоксидантами, – каже Оксана Терпеливец. – Правда, таке зволоження – косметичне: ефект швидко зійде нанівець чи не з’явиться зовсім, якщо є тотальна нестача рідини в організмі. Тому слідкуйте за питним режимом: у сумі обсяг всіх напоїв за день повинен становити не менше двох літрів.

НУЛЬ АЛКОГОЛЮ ТА ПАРФУМІВ ДО 18:00

Надлишок ультрафіолету може викликати сонячну алергію (шкірний висип, червоні плями, підвищення температури). Особливо у людей з фоточутливої шкірою (у них, як правило, блакитні очі, світле або руде волосся). Тому на відкритому сонці слід бувати не довше чотирьох годин у день і строго до 11:00 або після 16:00, коли сонячна активність нижча, ніж в обідній час, – попереджає фахівець. – Особливо суворо цього правила необхідно дотримуватися, якщо ви приймаєте антибіотики, звіробій (скажімо, у складі заспокійливих препаратів) або оральні контрацептиви: вони провокують сонячну алергію. Алкоголь і духи також можуть викликати фотодерматит. Тому до 18:00 і те, й інше краще не пити і не використовувати.

РАЗ В ДЕНЬ ВОЛОССЯ ЗМАЩУЙТЕ МАСЛОМ ЛЬОНУ

Якщо ви не любите носити капелюха влітку, то сухі і посічені волосся забезпечені. Змазування волосся льняним маслом зволожить волосся, – радить Оксана Терпеливец. – Добре відновлює пошкоджене сонцем волосся також маска з 2-3 ст. ложок касторової олії, 1 ст. ложки меду, 1 жовтка. Наносити її потрібно на вологі чисті волосся 2-3 рази на тиждень на 25-30 хвилин, надівши поліетиленову шапочку й утепливши рушником. Змивати теплою водою. Бажано завершити процедуру ополіскуванням сироваткою: це живить волосся вітамінами групи В і додає блиск.

КОЖЕН ВЕЧІР «ЗАКИСЛЯЙТЕ» ШКІРУ

Під впливом сонця шкіра стає в’ялою і землистою. Повернути їй пружність і красивий колір допоможуть фруктові кислоти, що здатні зволожити, відбілити і наситити корисними речовинами. Тому щовечора накладайте на очищену шкіру обличчя на 15 хвилин кашку з будь-яких фруктів. Хоча б раз на тиждень натирайте фруктами все тіло. Не бійтеся дорожнечі процедури, ефект є і від тонкого шару фруктів. Тому сенсу в кілограмах фруктів не має.

50 ОДИНИЦЬ НА ОСОБУ

При виході не тільки на пляж, але і по справах на відкрите сонце змащуйте шкіру обличчя кремом для засмаги з сонцезахисним фактором (SPF) не менше 50 одиниць, – радить косметолог. – З меншим SPF можна заробити опік, веснянки або пігментні плями. Для тіла підійде крем з SPF 20 одиниць. Бажано, щоб на тюбику були дві мітки – UVA і UVB: це означає захист одразу від двох спектрів ультрафіолетових променів. Не забувайте, якщо на кремі немає мітки «водостійкий», після першого ж купання він змиється.

Не нехтуйте кремами з ще однієї причини: сонячна радіація провокує утворення вільних радикалів на шкірі, а це сприятливий ґрунт для розвитку онкопроцессов. З цієї причини кожні два тижні проводьте огляд родимок і при найменшій зміні кольору, форми або розміру йдіть на прийом до дерматолога.

Джерело: 7days-ua.com