Як уберегтися від укусів комарів?

13 Червня 2014 20:54
otdihaysomnoy.ru

otdihaysomnoy.ru

Літньої пори на людину чатує ціла армія комах — комарі, ґедзі, мухи…

Комарі, зокрема, живуть повсюди, де живе людина, хіба що їх нема в Антарктиді. Ми давно вже змирились із тим, що почервоніння й припухлість у місці укусу комара нестерпно свербить, не дає спокійно працювати на городі, заважає сну і може навіть зіпсувати такий жаданий відпочинок у колі друзів на пікніку.Інколи здається, що комарі всюдисущі, і від них неможливо ані сховатись, ані втекти. Цей здогад не далекий від істини. Комар має унікальні біосенсори, і з їх допомогою знаходить свою жертву навіть у цілковитій пітьмі. МАСОВІ укуси комарів, як, утім, і деяких інших комах, небезпечні для людей, особливо для тих, у кого вони викликають алергічну реакцію. Через специфічні властивості слини комара після його укусу на шкірі утворюються невеликі пухирці, місце укусу свербить, через це можливі подряпини, до яких приєднується вторинна інфекція й розвивається гнійни чкова хвороба шкіри.

Як же захиститись від цих вампірів або принаймні зарадити собі після їх укусів? За тисячі років людство винайшло засоби боротьби.

Ось деякі поради.

Як би не хотілось, слід стримуватись, намагатись не терти шкіру в місцях укусів. Свербіння від укусів знімають розчином питної соди (0,5 чайної ложки на склянку води) чи нашатирним спиртом. Допоможе й марлева пов’язка, накладена на місце укусу, змочена в горілці. Також усунути свербіння допомагають кисломолочні продукти — сироватка, кефір. Полегшити подразнення можна, потерши рану свіжим листям черемхи або м’яти. Кровососи реагують на аромати. Комарів надзвичайно приваблюють запахи поту, лаку для волосся, валеріани, дезодорантів і алкоголю. Вони обожнюють спиртне у процесі бродіння . Номер один у списку їхніх улюблених напоїв — пиво. Зате запахи бензину, лаванди, сигаретного диму, часнику, полину, любистку, евкаліпту, хвої, ялівцю і камфори вони терпіти не можуть. Безвідмовно діють проти комарів потрійний одеколон і риб’ячий жир. Засоби ці своєрідні, на любителя. Але якщо змажете одним із них ті частини тіла, що не прикриті одягом, комарі облетять вас стороною. Якщо ви вибрались на кілька днів відпочинку на природі, то намети ліпше встановлювати подалі від води, на береговому схилі, який продувається вітром. Щоб комарі не «звіріли», зробіть багаття-димокур. На дрова, що горять, накидайте мох, підгниле дерево, сиру траву.

Давній народний лікарський порадник наводить такий засіб — щедро змазати обличчя болотною грязюкою. Дещо сумнівно й негігієнічно, проте, може, хтось, доведений до сказу від комариних укусів, і скористається ним. У світі щороку виробляється велика кількість спеціальних антикомариних спреїв, кремів, лосьйонів. Для охорони приміщень від кровососів випускають електрофумігатори і спіралі. Але з препаратами для шкіри будьте обережні, надто це стосується алергіків. Спочатку нанесіть на невелику ділянку тіла і зачекайте хвилин п’ятнадцять. Якщо немає почервоніння й свербіння — сміливо застосовуйте проти маленьких дзижчальників.

Є ще один ефективний народний метод. Потрібно намастити шкіру дитячим кремом з ваніліном (але справжнім ваніліном, а не ванільним цукром). Або можна взяти 2 пакетики ваніліну і розвести їх у 200 мл води, гарно збовтати, щоб ванілін розчинився. Можна скористатися баночкою з-під майонезу, яку закрити капроновою кришкою. Змастити відкриті ділянки тіла і не витирати. Жодна мошка і комар не сядуть, перевірено!

Джерело: 7days-ua.com