Як захистити дитину від літнього зневоднення

3 Червня 2014 19:35
mam.ua

mam.ua

Влітку граючись багато часу на вулиці, дитина втрачає багато важливої для організму вологи через потовиділення і дихання. Якщо організму не вистачає води – вона «сигналізує» про це головним болем, підвищеною стомлюваністю і сонливістю. Чому? Відповідь проста – організм дитини більш ніж на 70% складається з води, тому важливо вчасно подбати про те, щоб компенсувати його втрату.

Що пити, скільки пити?

Влітку батьки замислюються над тим, чим краще поїти малюка влітку? Різноманітні солодкі води не надто корисні для слабкого дитячого організму, а додавання вуглекислого газу ще й спричиняє різноманітні явища на кшталт вздуття животика, чи відрижки.

Щоб організм нормально функціонував, дитині необхідно пити достатню кількість чистої природної води. Наприклад, для дитини віком від 4 до 8 років ця норма становить 1,2 літра в день. Від 9 до 13 років – 1,6 літра для дівчаток і 1,8 літра для хлопчиків.

Кращим варіантом буде природна, низько мінералізована вода без газу.

Крім звичайної води, слід давати прохолодні літні напої, що легко можна приготувати вдома. До таких напоїв належать різноманітні компоти та морси, соки, прохолодні чаї з додаванням молока, какао тощо.

Якщо дитині вже виповнився рочок, можна давати їй пити мінеральну негазовану воду. Але зверніть увагу, що вона має бути “столова”, а не «лікувальна».

Ще одним джерелом рідини є соки. Їх вводять в раціон в другому півріччі життя малюка, залежно від виду вигодовування, починаючи з декількох крапель, з поступовим збільшенням до рекомендованої за віком кількості. Розпочинати варто з яблучного соку без цукру, бажано з зелених сортів яблук. Згодом можна додавати соки з груш, слив, з поступовим введенням соків з м’якоттю.

Компоти з фруктів, ягід та сухофруктів треба варити без додавання цукру. Так само можна давати і чай без цукру, але з додаванням молока. Варто пам’ятати, що деякі фрукти можуть бути алергічними для дитини. Тому спершу рекомендується використовувати гіпоалергенні фрукти — яблука, груші, сливи, абрикоси, з подальшим додаванням ягід — вишні, смородини, ожини, малини тощо.

А от морси з ягід журавлини, малини, вишні, смородини не рекомендуються дітям до 3 років.

Джерело: 7days-ua.com