Якщо Місяць повний – на зміну погоди, а щербатий – на дощ

19 Червня 2014 07:45

sobor

На цьому тижні почався Петрів піст, що триватиме до 12 липня. Дотримуватися посту треба за уставом Різдвяного посту. Якщо день пам’яті Святих Апостолів припадає на середу чи п’ятницю, то дозволяється лише рибна їжа.

Зазвичай, це найкоротший за кількістю днів піст, хоча у цей рік є виключенням. Про його походження у народі говорять, ніби його встановив святий Петро на прохання жінок, чоловіки яких на сінокосах з’їдали всі молочні продукти, через що “худнув” сімейний бюджет. У зв’язку з важкою працею – сінокосом – цей піст не вирізняється особливими заборонами.

На Петрівський піст припадають ще й “розигри” – обряд проводів весни і зустрічі літа. Здебільшого це жартівливо – сатиричні дійства та сценки. У різних регіонах між ними є відмінності, але їхня суть полягала у тому аби прохати святих про гарний врожай, здоров’я худоби та щасливе і довге подружнє життя. Петрівчанськими “розиграми” завершуються трійчанські обрядові дії, а отже і весна. Надходить літня пора.

Також за церковним календарем 19 червня вшановують преподобного Віссаріона, преподобного Іларіона, святителя Іону, преподобного Паїсія, преподобного Іону, преподобних мучениць дів Архелаю, Феклу і Сусанну.

Іменинниками 19 червня є Віссаріон, Іларіон, Сусанна.

Події у Києві 19 червня:

1922 – створено Всеукраїнський державний трест скляної, порцелянової і фаянсової промисловості (“Парцеляна – фаянс – скло”). До його складу увійшли парцеляно-фаянсові та скляні заводи Правобережної України.

1923 – відкрився комунальний банк.

1940 – почалася забудова Куренівки і Брест-Литовського проспекту. Київський суднобудівний завод розпочав спорудження великого житлового комбінату, що складався з двох великих 45 поверхових будинків на 80 квартир кожний та дитячого садочку на 100 дітей, у районі Куренівки. А машинобудівельний завод «Більшовик» почав споруджувати новий житловий корпус, що зайняв цілий квартал, на БрестЛитовському шосе. У семиповерховому будинку на 147 квартир, відкрили піонерський форпост, магазини.

1949 – на схилах Дніпра в районі Аскольдової могили відкрився Зелений театр на 4100 місць для демонстрації кіносеансів, естрадних концертів та виступів агітаторів.

Джерело: Рідний Київ