Якщо на Феодора Стратилата вранці велика роса – до врожаю

21 Червня 2014 13:06

kviti_1

21 червня у дохристиянські часи відзначали свято Симаргла – охоронця посівів, якого, як “оберег плодючості” зображали ще на трипільському посуді. Його ж вишивали і на рушниках та малювали в давньоукраїнських літописах у вигляді крилатого собаки”.
parajumper.se

У християнські часи у народі цього дня почали вшановувати   Федора Стратилата. З цього часу починалися просапні роботи, при цьому спостерігаючи ж за погодою підмічали: “Місяць у кружку – несе воду у ріжку”. Також цього дня говорили, якщо на Феодора Стратилата вранці велика роса – до врожаю.

За церковним календарем 21 червня вшановують великомученика Феодора Стратила, святого Феодора, благовірних князів Василія і Костянтина Ярославських, преподобного Єфрема, преподобного Зосима Фінікійського.

Іменинниками 21 червня є Зосим, Федір, Марта, Єфрем.

Події у Києві 21 червня:

1918 – утворилося Головне управління мистецтва і національної культури.

1918 – Рада міністрів ухвалила постанову про тимчасові дипломатичні представництва Української Держави і про асигнування на їх утримання 1 127 072 карбованців (у Німеччині – від 16 березня 1918 р., в Австро-Угорщині – з 15 квітня, в Туреччині – з 27 березня, Румунії – з 6 квітня, Болгарії – з часу утворення).

1967 – у районі Дарниці в парку Перемоги відкрито ”Курган Безсмертя”.

1996 – відбулося освячення “Книги Пам’яті України” та Панахида на території меморіального комплексу “Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.”.
parajumper

Джерело: Рідний Київ