Якщо на Луку південний вітер – на врожай яровини, а північно – західний – на сльотаве літо

16 Червня 2014 08:19

ptaha

У народі 16 червня вшановували Луку і зазначали, що з цього дня співочі пташки, (крім солов’я та зозулі), закінчують співати, а Сонце йде вже тихіше.

Сьогоднішня народна прикмета підтверджується спостереженнями астрономів; щоправда у цей час Земля зменшує швидкість руху навколо Сонця. У природі ж починається буйний розквіт рослинності.

А про погоду 16 червня говорили: “Якщо на Луку південний вітер – на врожай яровини, а північно – західний – на сльотаве літо, східний – на різні хвороби. Дощ же віщує врожай грибів”.

За церковним календарем 16 червня вшановують мучеників Лукілліана, Клавдія, Іпатія, Павла, Діонісія і діву Павлу, священномученика Лукіана, Максиміана, благовірного царевича Димитрія та Тупачевську і Кіпрську ікони Божої Матері.

Іменинниками 16 червня є Лук’ян, Дмитро, Клавдія, Павло, Денис.

Події у Києві 16 червня:

1925  –  при заводі “Арсенал” відкрили новий стадіон.

1966   –  відкрився торгово-економічний інститут.

1988 – до 1000-річчя хрещення Русі за останні три роки в Україні збудували або реконструювали 105 церков та молитовних будинків.

1994  –  Верховна Рада України прийняла постанову”Про прем’єр-міністра України”. Документ затверджував В. Масола прем’єр-міністром України та містив доручення про внесення на розгляд Верховної Ради плану невідкладних заходів щодо стабілізації соціально-економічного становища в країні.

1999 –  київський Музей західного та східного мистецтва перейменовано на Музей мистецтв ім. Богдана й Варвари Ханенків.

Джерело: Рідний Київ