Забруднене повітря впливає на роботу мозку

24 Червня 2014 19:08
tsn.ua

tsn.ua

Автомобільні вихлопи та інші джерела забруднення повітря прискорюють процес зниження когнітивних здібностей у літніх людей. Центр біодемографії та здоров’я населення, а також Центр геронтології Андруса (США) вирішили дослідити цю проблему, взявши за основу інформацію, зібрану, починаючи з 1986 року.

Вчених цікавив стан 780 осіб, яким у 2001-2002 роках було 55 років і більше. Наприкінці 90-х фахівці почали заміряти концентрацію забруднюючих частинок там, де жили учасники дослідження. Когнітивні здібності оцінювалися за тестами на пам’ять та з математики. Оцінка виходила за кількістю зроблених помилок, повідомляє MedDaily.

Виявилося, середня концентрація малих частинок становила 13,8 мікрограма на кубічний метр. Між тим, встановлений ліміт якості повітря становить 12 мкг. Якщо люди жили в місцях, де рівень забруднення дорівнював 15 микрограммам і більше, то показники помилок були в півтора рази вище, ніж у людей, які жили в місцях із забрудненням у 5 мікрограмів максимум

Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я також незаперечно доводять шкідливість впливу забрудненого довкілля на людину: тільки в 2012 році з життя пішло близько 7 млн людей від хвороб, які виникають при неочищеному повітрі.

Джерело: eveningkiev.com