Здатність запам’ятовувати залежить від здоров’я серця

20 Червня 2014 07:09
www.quiropracticllevant.com

www.quiropracticllevant.com

Дослідники з Університету Брігама Янга (США, Brigham Young University) виявили зв’язок між станом серця і когнітивними здібностями. Як виявилося, чим міцніше серце, тим краще стан пам’яті і здатності до швидкої обробки отриманої інформації. Якщо з серцем пацієнта є проблеми, то і з важливими функціями мозку вони також можуть виникнути.

Висновки були зроблені після чотирьох років спостережень за добровольцями, яким на момент початку експерименту виповнилося 45 років. Всі 17 тис. 800 учасників пройшли ретельний медичний огляд, що дозволяє зробити висновки про стан серця і рівні можливих когнітивних порушень. Через чотири роки вчені провели ще один огляд і провели серію тестів на розумові здібності. Тести підбиралися нескладні. Наприклад, потрібно було за одну хвилин перерахувати якомога більше тварин.

За станом серця учасників умовно розділили на три групи. До першої увійшли ті, хто мав поганий стан серця. У другій виявилися добровольці з помірним станом. У третій – пацієнти зі здоровим серцем. Результати тестів показали, що в групі учасників з поганими показниками серця страждала швидкість мовлення, виникали проблеми із запам’ятовуванням. Мова йшла про погіршення в 5% випадків. У групі помірного стану серця зафіксували 2,7% погіршень. Серед учасників зі здоровим серцем погіршення склало 2,5%.

На показники не вплинув ні вік учасників, ні етнічна належність. Поки що у дослідників немає доказів того, що можливий зворотній ефект, і що поліпшення серцевого здоров’я спричинить за собою поліпшення когнітивних здібностей. Вчені тільки почали роботу в цьому напрямку.

Джерело: eveningkiev.com