24 роки тому офіційно зареєстровано Центр народознавства “Козак Мамай”

9 Липня 2014 09:19

mamaeva 1

“9 липня 1990 року було офіційної зареєстровано Центр народознавства “Козак Мамай”. Рівно через 19 років боротьби за землю, чи не в самому центрі Києва, а також пошуку фінансування, нарешті, відкрило свої двері для відвідувачів козацьке селище Мамаєва Слобода” – пише господар Мамаєвого Селища Костянтин Олійник.

“Мамаєва Слобода нараховує 98 об’єктів. У центрі архітектурного ансамблю розташовується козацька триверха дерев’яна церква в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці з дзвіницею, подібні до тих, що стояли на Запорозькій Січі у часи Богдана-Зиновія Хмельницького.

Неподалік від церкви на узвищі серед невеликого поля пшениці видно вітряк – символ мирної хліборобської України. Далі над двома покритими очеретом, лілеями та лататтям озерами розташовуються садиби титаря, козаків-джур, козацького старшини, коваля з кузнею, гончаря з гончарною майстернею, ворожки, шинок єврея-крамаря, а також пасіка та водяний млин.

Садиби складаються з різних за своїм господарським призначенням споруд: це комори, повітки, стайні, льохи, хліви, клуні, возовні тощо. Цей традиційний український краєвид доповнюється базарним майданом, управою та козацькою залогою”, – йдеться на сайті Центру.

З часу офіційного відкриття у 2009 році Центр народознавства став однією з 10 найпопулярніших місцин у столиці.

Джерело: Рідний Київ