На аукціоні в Канаді продають розмальовані каски активістів Майдану

16 Липня 2014 14:47
"Сегодня"

“Сегодня”

Один з таких революційних лотів вже пішов за тисячу доларів. Його власником став американець українського походження Андрій Филипович.

За словами організаторів аукціону, всі гроші від продажу підуть на допомогу солдатам, які зараз воюють на Сході та їхнім родинам.

«Тисячу доларів ми вже перерахували до Києва. Вони будуть розподілені між чотирма родинами загиблих на Сході хлопців з третин сотні Майдану», – розповіла одна з організаторів аукціону Галина Карпенскі, додаючи, що іноземці перераховують гроші на рахунки загиблих, які опубліковані в соцмережах.

Продану каску (жовтого кольору, розписана водостійкими маркерами) виставили на аукціон 25 червня по стартовій ціні в $ 50, а завершився аукціон сумою – $ 1000. Другу каску (оранжевого кольору) виставлять на аукціон вже на цьому тижні, у четвер.

«Гроші від продажу цієї каски ми відправимо до Києва на покупку бронежилетів для бійців, які воюють на Сході», – розповіла Карпенскі.

В аукціоні можуть брати участь жителі США, Канади та Європи. Три каски – дві розмальовані маркерами, а одна фарбами (на ній зображений білий ангел і воюючі самооборонівці) передали представникам української діаспори в Канаді сотники 3-й сотні.

«У нас було три будівельних каски, щоякі ми носили до лютневих подій, коли стало зрозуміло, що пластмаса не захистить від куль. Для нас ці каски – пам’ять про пережиті події на Майдані, але ми розуміємо, що від них буде більше користі, якщо їх продати, а гроші передати на лікування бійцям або на допомогу сім’ям загиблих хлопців», – сказав сотник 3-ої сотні Олександр Ярощук.

Каски розмалювали в Українському домі двоє київських художників.

«Каска з зображенням білого ангела і воюючими активістами – моя робота. Всього з грудня за сім місяців я розмалював понад дві тисячі касок, а до Майдану не малював більше 15 років. Спочатку малював кольоровими водостійкими маркерами, а потім перейшов на фарби. Зараз я хочу розписати ще одну каску. На ній буде зображена сцена битви на Грушевського. Її теж виставлять на аукціон. Знаєте, у мене є ідея, намалювати повторно всі 2000 касок і виставити їх на аукціон, може хоч так ми допоможемо нашим солдатам. Всі варіанти малюнків я зберіг», – розповів художник Юрій Яцків на прізвисько «Пікассо».

Також на аукціон виставлено українську хустку, в якій взимку на сцені Майдану співала Оксана Шараневич – віце-міс конкурсу «Міс Українська діаспора-2013». Гроші від проданої шалі підуть на лікування солдата Дмитра Винниченка. Під час АТО на Сході хлопцеві розтрощило ногу.

Полює за атрибутикою Майдану і Музей історії Києва.

«Наші співробітники зібрали близько 500 експонатів: розмальовані каски, прострелені щити, агітаційні листівки та газети, бронежилети і навіть дерев’яну міні-катапульту. Для повної колекції нам не вистачає посуду, що користуються активісти і синьо-жовтого піаніно», – сказала заступник директора Музею історії Києва Катерина Романова.

Джерело: "Сегодня"