Антибіотики вже не допомагають

7 Липня 2014 09:40
gradremstroy.ru

gradremstroy.ru

Мікроорганізми переживають вплив навіть високої концентрації лікарських препаратів, впадаючи в “сплячку”.
Ізраїльські вчені з’ясували, що бактерії рятуються від антибіотиків, просто впадаючи в “сплячку”. Про свої експерименти дослідники розповіли журналу Nature, пише Lenta.ru.
Останнім часом лікарі та вчені б’ють на сполох щодо стійкості все більшої кількості хвороботворних бактерій до антибіотиків. Якщо цей процес не зупинити, то в найближчі десятиліття основна зброя сучасної медицини стане марною.
Співробітники Єврейського університету в Єрусалимі повідомляють ще одну невтішну новину: поряд з резистентністю (здатністю виживати при наявності антибіотика) у бактерій є ще одна стратегія – толерантність: вони просто переживають вплив навіть високої концентрації лікарських препаратів, впадаючи в “сплячку”.
У стані гіпобіозу (спокою) мікроби перестають рости, процеси життєдіяльності в них максимально сповільнюються – і антибіотики не можуть в них проникнути. Більше того, виявилося, що бактерії здатні міняти тривалість гіпобіозу, щоб той збігся з часом дії лікарського препарату.
Вчені ввели колонії кишкових паличок (E. coli) велику дозу ампіциліну, який вбив 99,9 відсотка мікробів. Почекавши, поки вцілілі особини розмножаться, їм ввели нову смертельну дозу. Після кількох таких циклів дослідники помітили, що ці мікроби врятувалися завдяки гіпобіозу.
Уже через десять циклів бактерії навчилися змінювати тривалість гіпобіозу, приводячи його у відповідність з часом дії дози ліків (її піднімали з трьох до восьми годин). У підсумку рівень виживання мікробів піднявся в сто разів.
Секвенування генома нових штамів E. coli допомогло виявити три гени, що відповідають за терміни гіпобіозу, однак конкретний біологічний механізм рятівного “​​таймера” для вчених залишився незрозумілим.