Біженці у Києві: живуть у наметах і відкривають власну справу

29 Липня 2014 18:44
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У столиці на Оболонській набережній вже кілька тижнів у наметах живуть біженці з Криму.

Люди кажуть, що влаштувалися “на природі” через брак грошей, пише “Сегодня”.

Чотирьом переселенцям, які живуть на Оболоні в наметах, місцеві жителі приносять речі та їжу. Самі ж кримчани облагородили пляж, прибравши сміття і пофарбувавши дитячі пісочниці-грибки в патріотичні кольори.

“У Києві вже третій місяць, виїжджав з Криму, як і більшість переселенців, разом з сім’єю – дружиною і п’ятирічною дочкою. Держава надала житло на 10 днів, далі довелося жити в хостелі і платити за ліжко-місце 700 гривень на місяць”, –  розповів В’ячеслав Остапко з Алушти.

Чоловік знайшов роботу в торгівлі, але на 2500 гривень утримувати сім’ю складно, тому рідних довелося відправити до Криму.

“Тепер з ними спілкуюся мало, мати зі мною перестала розмовляти через різні погляди на ситуацію”, – додав Остапко.

Сусід по намету Руслан Саттаров з Сімферополя, ветеринар, зіткнувся з такою ж проблемою.

Фото “Сегодня”

“З хостела довелося переселитися в намет – гроші закінчилися, а зарплати в 2,5 тисячі гривень не вистачає. Миємося в хостелі – за 5 гривень, їжу готуємо на вогнищі в казані. Ходив у військкомат, хотів іти воювати на схід, але не беруть – у мене з собою немає необхідних документів”, – розповів Саттаров.

Він додав, що нині разом із 17 переселенцями думає зайнятися в столиці підприємництвом – встановити намети, де можна буде продавати овочі з Херсона і кримський чай.

Разом з тим інші біженці готуються залишити Київ. Вони виїжджають в інші регіони України, бо у столиці надто дорого жити.

“Зараз живу з двома дітьми в квартирі в Київській області, яку нам надали безкоштовно. Але в кінці вересня потрібно буде виїхати з неї або платити 3000 гривень за оренду, але таких грошей у нас немає, тому збираюся поїхати в Полтавську область, кажуть, там є вільні будинки, в яких можна поселитися безкоштовно”, – розповів 70-річний біженець з Бахчисарая Микола Валко.

За його словами, в Бахчисараї залишився будинок, який він планує продати, а поки живуть на пенсію – 1186 гривень і допомогу у 300 гривень.

Щоправда, серед біженців є й такі, які полишати столицю не збираються, а навпаки – осідають і розвивають власну справу, не чекаючи допомоги від влади чи безкоштовного житла.

“Зі своєю сім’єю в Київ я переїхав ще в березні, зараз орендуємо квартиру на Воскресенці. У Криму я займався виготовленням меблів на замовлення, робив кухні, спальні, вітальні. Цим же вирішив зайнятися і на новому місці”, – розповів біженець з Криму Дмитро Михайлов.

Чоловік перевіз до Києва всі верстати і тепер налагоджує власне виробництво і набирає в штат людей.

“Якщо земляки хочуть працювати, то ласкаво прошу… Я вже заробляю близько 10 тисяч гривень на місяць, але вважаю, що ще є перспектива. У Києві хороші умови для того, щоб запустити свою справу. Робочих місць вистачає – офіціантів, будівельників”, – додав Михайлов.

Однак у мерії кажуть, що не всі переселенці готові закатати рукави і стати до роботи.

“У Києві – 4000 переселенців з Криму. З них близько тисячі живуть в пансіонатах. Вони не платять за житло та один раз на день для них харчування безкоштовне. Серед переселенців спостерігається міграція, хтось виїжджає, хтось приїжджає, а деякі повертаються до Криму. Робота є, але багато хто не хоче йти працювати. Хто хотів, давно влаштувався”, – розповів заступник голови КМДА Михайло Костюк.

За його словами, в місті відкрито 4 тисячі вакансій.

Як відомо, неподалік від станції метро “Видубичі” у Києві на території заводу поселилися майже дві сотні біженців зі сходу України.

За даними Держслужби з питань надзвичайних ситуації, від початку антитерористичної операції з території Донецької та Луганської областей переміщено і розселено понад 50,4 тисячі осіб, з них 18,2 тисячі дітей та 5,9 тисячі інвалідів та осіб похилого віку.

Станом на 16 липня до київського центру з вирішення питань, пов’язаних із розміщенням біженців з Криму та Сходу України звернулися понад 10 тисяч 313 осіб.

У зв’язку з цим перший заступник голови Київської держадміністрації Ігор Ніконов заявив, що “Київ не безрозмірний”, тому влада Києва радить переселенцям з конфліктних зон переселятися не лише у столицю, а й в інші регіони України.

24 липня губернатор Київщини Володимир Шандра заявив, що деякіпереселенці не бажають працювати, що ускладнює їх адаптацію в нових умовах.

Разом з тим наразі у Межигір’ї готують житло для 40 біженців з Луганської та Донецької областей.