Хворі ризикують через курс долара залишитися без ліків

21 Липня 2014 12:06
vip.volyn.ua

vip.volyn.ua

Міністерством охорони здоров’я вже оголошені усі 40 тендерів. Майже у половини тендерів проведено процедуру розкриття пропозицій учасників з першими цінами. Проте, за даними МОЗ, із відкритих тендерів акцептувати і підписати контракти тільки по двох конкурсах. А все це через зростання курсу долара і введення 7% ПДВ – адже ціни значно перевищують минулорічні. Тому міністерство змушене переоголошувати тендери.

“Тому ми змушені переоголошувати ці тендери”, – цитують у прес-службі очільника відомства Олега Мусія. Він повідомив, що за сімома програмами залишки ліків з попереднього року є критичними (на 1-3 місяці). «МОЗ звернулося до Кабміну для того, щоб Уряд спростив процедуру закупівель за цими напрямками і ми могли не переглядати тендери, а ціни розраховувати з врахуванням інфляції і девальвації гривні. За тими напрямками, де ліки потрібні невідкладно, ми спробуємо провести закупівлі шляхом перемовин з учасниками, не виходячи на тендер. Така можливість передбачена законодавством. Ця процедура триває близько 10 днів і ми спробуємо її розпочати з наступного тижня. Адже якщо йти через тендерні процедури, закупівля може затягнутися ще на 3-4 місяці. Ми чекати не будемо і як відповідальна влада, вимушені піти таким шляхом для того, щоб не було паузи у забезпеченні людей ліками», – пояснив Олег Мусій.

За словами Міністра, ці перемовини проходитимуть відкрито, прозоро, публічно: окрім чиновників МОЗ і них братимуть участь представники громадськості.