Липень, верхівка літа, вже на порозі

1 Липня 2014 08:04

lipa 1

Як стверджують дослідники, назва другого місяця літа походить від дрібнолистої липи, що у нас починає цвісти якраз на початку липня, на відміну від широколистої, що вже майже відцвіла.

Липень у нас віддавна вважався порою сінокосу. До речі, у західних регіонах України й дотепер липень дуже часто називають “косень” або “сінокіс”. Ця важка, однак дуже важлива робота колись перетворювалась на цілий обряд. У поле виїжджали не лише чоловіки, але й жінки і діти. Чоловіки обирали поміж собою найбільш вправного косаря – отамана, який керував всім процесом косовиці, і до кінця Петрівки, тобто, до початку жнив з цією працею намагалися впоратись. Якщо робота затягувалася через якісь причини, люди починали побоюватись голодного року.

Що ж до погоди, то 1 липня підмічали: “З’являються у липні жовті листки на деревах – до ранньої осені”, а також “У липні вітер дме зі сходу на суху погоду, а з заходу “в руці воду несе”.

За церковним календарем 1 липня вшановують мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула, преподобного Леонтія.

Іменинниками 1 липня є Іпатій, Леонтій, Феодул.

Події 1 липня:

1918 – заснуванно при середніх загальноосвітніх школах 350 державних стипендій для незаможних учнів української національності.

1918 – в Українському народному університеті відкрито курси для підготовки керівників історичних екскурсій по Україні.

1922  – відкрилася перша військово-авіаційна школа.

1925 – 200 безробітних створили артіль, що відбудувала сірникову фабрику „Україна”, вже не працюючу два роки.

1939 – у районі Дарниці урочисто закладено Київський тонкосуконний комбінат, призначений для виробництва 4 млн. 200 тис. метрів сукна щороку. На проведення робіт асигновано 80 млн. руб.

1944 – з Києва на Донбас виїхала група художників для підготовки матеріалу на виставку “Відродження визволеного Донбасу”.

1947 – розпочав працювати завод телефонної апаратури. Випускалися номерні комутатори, призначені для телефонізації колгоспів, сільрад та районних центрів України, різні контрольно-вимірні прилади та інша апаратура.

1949 – введений в експлуатацію перший в Україні завод мінеральної вовни, що працював на відходах металургійного виробництва – доменному шлаці.

1989 — утворено Народний рух України.

1994 – створений Державний історико-меморіальний заповідник “Лукянівське кладовище”.

2000 – відкрився дитячий Центр хронічного гемодіалізу та еферентних методів лікування.

Джерело: Рідний Київ