На Полупетра щаслива дітвора

13 Липня 2014 09:07

Grusha

13 липня у народі вшановують Полупетра або Петрового батька. В одних регіонах вважається, що назване воно так на честь батька святого апостола Петра, а в інших – самого Петра, просто свято є наполовину меншим, ніж 12 липня.

На Полупетра колись вшановували пастухів, а також тварин. Варили борщ у трьох горщиках з трьох півнів на згадку про те, що Петро тричі зраджував Христа. У цей день пастухи могли не випасувати тварин, а тому залишилося прислів’я: “На Полупетра щаслива дітвора”. З Полупетром також пов’язано і багато молитов та прислів’їв присвячених тваринам. Зокрема: “Щаслива та хата, де худоби багато”.
Що ж до погоди, то на Полупетра вже більше визначали врожай: “Якщо цього дня пройде один дощ – врожай непоганий, якщо два – добрий, а три – багатий”.

За церковним календарем 13 липня вшановують Собор славних і всехвальних 12-ти апостолів: Петра, Андрія, брата його Іакова Заведеєва, Іоанна, брата його, Пилипа, Варфоломія, Фому, Матвія, Якова Алфеєва, Іуду Яковлєва або Фадея, Симона Зилота і Матвія; згадують святителя Софронія.

Іменинниками 13 липня є Андрій, Матвій. Пилип, Хома, Симон, Софрон.

Події 13 липня у Києві:

1902 — розпочала свою діяльність міська станція швидкої допомоги (Рятувальна станція).

1940 – колектив Київського машинобудівного заводу «Більшовик» в урочистій обстановці відзначив свій 50-річний ювілей. На вечір, присвячений цій даті, в Київський державний академічний ордена Леніна театр опери та балету ім. Т.Г. Шевченка зібрались робітники, робітниці, інженернотехнічний персонал, службовці, старі кадровики і вихованці заводу, а також численні гості.

1981 – на фасаді будинку Інституту геофізики імені С. Суботіна відкрито меморіальну дошку засновнику цього інституту, академіку АН УРСР С. Суботіну.

1940 – створена урядова редакційна комісія для остаточного редагування нового російсько-українського словника. До її складу увійшли: академік О.О.Богомолець, поет М.Бажан, проф. Н.К.Грунський, академіки М.Я.Калинович, О.Є.Корнійчук, А.Є.Кримський, І.С.Кобелецький, академік П.Г.Тичина, А.Т.Чеканюк, Ю.І.Яновський. Голова редакційної комісії — заступник голови РНК УРСР Ф.А.Редько. Підготовка матеріалів і тексту нового словника покладена на Академію наук УРСР. Перший том словника від букви А до Н включно повинен бути підписаний до друку в грудні.

Джерело: Рідний Київ