На Самсона – бійся мусона

10 Липня 2014 08:36

dosh

10 липня у народі вшановують Самсона або ще його називають Синогнієм. Був він римлянином, лікував хворих та допомагав стражденним. У пам’яті народній він залишився, як цілитель. Також ім’я Самсона – чудотворця згадують при таїнстві єлеосвячення.

Що ж до погоди, то про цей день залишилося прислів’я: “На Самсона – бійся мусона”, тобто, якщо йтиме дощ, то негодитиме сім тижнів, аж до бабиного літа.

За церковним календарем 10 липня вшановують преподобного Самсона странноприїмця, праведну Іоанну мироносицю, преподобних Амвросія, Серапіона, Севіра, Георгія Іверського, Мартина Турівського.

Іменинниками 10 липня є Самсон, Юрій, Іванна, Мартин, Никифор.

Події у Києві 10 липня:

1918 – у Софійському соборі єпископ Назарій з дозволу митрополита Київського і Галицького Антонія відслужив панахиду по гетьману Івану Мазепі. Під час панахиди за пропозицією В.Отамановського було вирішено перенести прах Мазепи, а також Калнишевського й Полуботка до Святої Софії й поховати поряд з гробницею Ярослава Мудрого.

1923 – у Пролетарському саду відкрилася авіавиставка, під час якої відбулися польоти місцевих льотчиків.

1945 – кияни спостерігали сонячне затемнення, що тривало з 16 год. 23 хв. до 18 год. 33 хв. Найбільша фаза затемнення припала на 17 год. 27 хв. – в цей момент місяць закрив 0,82 % сонячний диск.

1968  – відкрився літературно-меморіальний музей Максима Рильського.

1980 – відкрився новий, найбільший у місті за кількістю місць готель “Братіслава”. На його 13-ти поверхах могли одночасно проживати 910 гостей міста.

Джерело: Рідний Київ