Нова система оплати в метро

8 Липня 2014 09:12

PHL

PHL


У столичному метрополітені хочуть по-новому запровадити вже існуючу автоматичну систему оплати проїзду. Робиться це з метою виведення грошових потоків з КП.
Новий інвестиційний проект передбачає появу на ринку міських перевезень монопольного оператора по збору оплати проїзду. Інвестор має намір запровадити автоматичну систему оплати проїзду у підземному і наземному транспорті столиці і отримувати за це 8,47% обігових коштів. Сьогодні на обслуговування АСОП метрополітен витрачає 7,5% обігових коштів.
Згідно з документами, які є у розпорядженні «Української правди. Київ», впровадженням «Єдиного електронного квитка» на всі види транспорту займатиметься ТОВ «Альфа Пей Київ», яка буде співінвестором та оператором проекту, та ТОВ «Фондові комунікації», яке прийматиме готівкові кошти та перераховуватиме їх КП «Київський метрополітен» та КП «Київпастранс». Це, дозволить інвестору із залученими компаніями безконтрольно розпоряджатися коштами, які належать перевізникам.
На думку співробітників метро, фірма «Альфа Пей» – це «легальне прикриття корупціонерів достатньо високого рівня державної і міської київської влад».
«Технічно і інженерно ця фірма нічого з себе не представляє, зате є крупним спеціалістом в галузі тіньового обігу бюджетних коштів», – сказала співрозмовниця.
За документами, впровадження автоматизованої системи оплати проїзду коштує 120 мільйонів гривень (хоча, за підрахунками метрополітену, – не більше 105 мільйонів), а вилучатиме інвестор на обслуговування цілих 8,47% від загального обороту коштів. Грошима ці 8,47% становитимуть орієнтовно у 160 мільйонів на рік.
«Проблема у тому, що автоматична система оплати проїзду працює у метро уже 9 років. У метрополітену є все необхідне обладнання, існують пластикові картки, зручні у користуванні. І витрати на обслуговування становлять 7,5% оборотних коштів», – сказав співрозмовник.
Він додав, що наразі інвестор хоче запровадити затратнішу і більш відсталу систему, як у метрополітені Харкова.
«У нас ця система давно працює. У 2006 році була прийнята система «Соціально-транспортна картка киянина». Вона в метро працює, 2 автопарки потроху перейшли на цю систему, швидкісний трамвай. А вони пропонують зробити систему з паперовими квитками, як у Харкові. Харківчани просто мучаться з цими квитками», – розповів співрозмовник.
«Ця система, турецька, «Кент-карт», значно гірша, а платити за неї доведеться дорожче. 8,47% коштів на обслуговування турнікетів, на отримання касирів – це величезні кошти», – розповіло джерело у метро.
Він додав, що систему хотіли розпочати впроваджувати у «Київпастрансі”, “бо там нічого нема, там треба все з нуля починати», а вони вирішили з метро, «де система давно і якісно працює, зруйнувати те, що є і відійти на крок назад».
«Вони просто хочуть усі грошові потоки на себе перевести», – сказав співрозмовник.
Він додав, що 1 липня у метро проходила презентація цієї картки.
«Вони взяли аналог харківської примітивної системи. Вона незручна для пасажирів з багатьох причин. Так, жетони можна і на місяць купити, і діставати з кишені та їздити, а там квиток тільки «сьогодні на сьогодні». Тобто якщо ви їдете в годину-пік, поспішаєте, а там перед касою черга велика, то все одно треба стояти. Плюс ці паперові квитки часто не спрацьовують з першого разу. Це цілих 1-2% не спрацювань. Для порівняння: жетон не спрацьовує з першого разу 1 з 10 тисяч», – сказав співрозмовник.
У метро вважають, що звільнення колишнього керівника Володимира Федоренка і призначення Руслана Казюлькіна – це результат перемоги корупційної схеми під приводом запровадження «Єдиного електронного квитка».
Мовляв, екс-начальник метро усіляко противився переходу на дорогу і примітивну систему.
«Конкурс на впровадження цієї типу нової системи пройшов ще у квітні 2013 року. Федоренко рік боровся. А коли змінилася влада і прийшов (на посаду голови КМДА Володимир) Бондаренко, то Бондаренко його звільнив під смішним приводом, мовляв, Федоренко не боровся з торгівлею у метро», – сказав співрозмовник.
«Але всі ми знаємо, як Федоренко з МАФами боровся і за що його насправді усунули. До слова, коли до влади прийшов Бондаренко, то видно з ним уже домовились, бо зверху почали тиснути, щоб цю систему швидко вводили», – розповіло джерело.
«Зараз знов влада змінилась. Тож поки з Кличком ще незрозуміло нічого щодо цієї системи», – підсумував співрозмовник.

Джерело: kyiv.comments.ua