Роз’яснення щодо безкоштовного проїзду в метрополітені окремих категорій громадян

4 Липня 2014 16:36
forum.metropoliten.kiev.ua

forum.metropoliten.kiev.ua

Протягом останніх трьох місяців на адресу підприємства надійшло понад 250 звернень відносно безкоштовного проїзду в метрополітені окремих категорій громадян. У зв’язку з цим виникла потреба висвітлити деякі положення законодавчих актів, відповідно до яких надається право на пільговий проїзд в міському пасажирському транспорті.

Так, пенсіонерам за віком, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування», надано право безплатного проїзду на міському пасажирському транспорті загального користування, але крім метрополітену і таксі.

При цьому, ветеранам праці України, відповідно до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», передбачений безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту за винятком таксі. Тобто, пенсіонери за віком, які мають посвідчення «Ветеран праці України» можуть користуватись метрополітеном без оплати проїзду, пред’являючи на контрольних пунктах станцій посвідчення встановленого зразка.

Аналогічна ситуація і щодо проїзду в метрополітені інвалідів, оскільки чинність постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» було поширено на інвалідів (постанова КМУ від 16.08.1994 № 555 «Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354») та надано право безплатного проїзду на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі).

Цьому не суперечить частина друга статті 381 Закону України від 21.03.1991 № 875-ХII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», інваліди користуються безкоштовним проїздом всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім метрополітену і таксі). Але, згідно з частиною третьою зазначеної статті, інваліди першої, другої груп по зору та з ураженням опорно-рухового апарату мають право на безплатний проїзд також і у метро.

Законом України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» для інвалідів I і II груп, які одержують пенсії по інвалідності і мають стаж роботи не менше 15 років, передбачено визнання ветераном праці на пільгових умовах, тобто, інваліди I і II груп, на яких не поширюється дія частини третьої статті 381 Закону України від 21.03.1991 № 875-ХII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», мають право (при наявності вказаного вище стажу роботи) отримати посвідчення ветерана праці та користуватись ним для пільгового проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту.

Ще одна категорія громадян, які звертались за роз’ясненнями щодо безкоштовного проїзду – батьки багатодітних родин. Відповідно до ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства», пільговий проїзд в метрополітені передбачено тільки для дітей з багатодітних сімей.

Але, згідно з п.5 Рішення Київської міської ради від 17.02.2011 № 19/5406 “Про затвердження міської цільової програми “Турбота. Назустріч киянам” на 2011-2015 роки, окремим категоріям населення міста Києва, у тому числіпенсіонерам за віком, інвалідам усіх категорій та одному з батьків багатодітної сім’ї, які, відповідно до чинного законодавства не мають права на пільговий проїзд у метрополітені, було надано таке право на підставі посвідчення встановленого зразка або “Картки киянина”.

Оскільки дія Рішення не поширюється на мешканців інших міст, які належать до зазначених вище категорій, виникають непорозуміння між працівниками контрольних пунктів та пасажирами при пред’явленні ними посвідчень, виданих не у м. Києві.

При цьому, працівники КП «Київський метрополітен» діють відповідно до норм чинного законодавства, відмовляючи у безкоштовному проїзді тим пасажирам, яким зазначеними вище нормами закону така пільга не передбачена.

Також потрібно наголосити на тому, що право пільгового проїзду окремим категоріям громадян встановлюється законодавчими органами, тому комунальне підприємство, яким є Київський метрополітен, не має повноважень вносити зміни чи доповнення до діючих законодавчих актів.

Джерело: metro.kiev.ua