Скільки коштують київські підвали?

29 Липня 2014 18:18
4vlada.com

4vlada.com

Користуючись правовою необізнаністю киян, чиновники, використовуючи механізм “приватизації”, здійснювали відчуження майна на користь приватних та юридичних осіб


До цього часу більшість людей навіть не уявляють, що допоміжні приміщення – підвали, сараї, кладовки, горища, колясочні тощо – стають спільною власністю громадян одночасно з приватизацією ними квартир, чи кімнат у квартирах багатоквартирних будинків.

А це неабиякий фінансовий ресурс, який може вирішити проблеми столичного ЖКГ. Натомість поки є годувальником столичного чиновництва.

Поточнимо, підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, вступу до нього.



Користуючись правовою необізнаністю киян, чиновники, використовуючи механізм “приватизації”, здійснювали відчуження майна на користь приватних та юридичних осіб.

Таким чином допоміжні приміщення багатоквартирних житлових будинків потрапляли у власність до третіх осіб.

Цифра, яка змінює статус приміщення

Якою ж є схема відбору майна містян? Як виявилося, доволі проста…

Керівник обслуговуючої організації (ЖЕК) направляє до Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права об’єктів нерухомого майна, БТІ, лист, у якому зазначає завідомо неправдиві данні, що допоміжне приміщення загального користування нібито змінило свій статус з допоміжного на нежитлове!

Надалі інженер КМ БТІ виходить на обстеження об’єкту, та всупереч діючому законодавству, незаконно змінює у технічній документації будинку нумерацію приміщень з римської на арабську.

Таким чином, змінивши статус приміщення, посадові особи районної держадміністрації на підставі отриманої довідки характеристики (прим. авт. — діючі на той час) проводили оформлення свідоцтва на право власності територіальної громади району в Головному управлінні комунальної власності Києва.

Відбираючи у законних власників підвалів, сараїв, кладовок, горищ, колясочних багатоквартирних будинків їхню власність!

Проста математика – скільки втрачають кияни?

Майже кожен будинок в Києві має підвальні приміщення, які вже продано або планується. Особливо це актуально для центральної частини столиці.

Вартість орендної плати нежитлового фонду в центрі, за мінімальними підрахунками, починається від 150 гривень за м2!

Сума дійсно вражає, якщо підрахувати, то мешканці, здаючи в оренду допоміжні приміщення площею 200 м2 щорічно могли б отримувати щонайменше 350 тисяч! За 5-6 років сума перевищує 2 мільйони гривень втрачених коштів!

Цікаво, чи можливо за 2 мільйони протягом 6 років полагодити чи змінити комунікації будинку та вирішити питання благоустрою прибудинкової території?

Якщо перенести цю схему на всю столицю, та враховуючи, що в Києві 10 300 багатоповерхових будинків, можна тільки уявити собі потенційні можливості!

Ціна питання сягає декількох мільярдів гривень фактично вкрадених у киян, яких цілком вистачило б для проведення реформування ЖКГ в Києві повністю.

А отже позбавило б залежності від непрацюючої та корумпованої системи ЖЕКів, незрозумілого та непрозорого фінансування житлового-комунальних послуг.

Для прикладу, Київ у 2013 році повинен був витратити 100 мільйонів на комуналку. Саме така сума була закладена в столичному бюджеті на модернізацію міської інфраструктури ЖКГ на минулий рік.

Як відновити права мешканців багатоквартирних будинків?

Вказані вище дії посадових осіб стосовно незаконної приватизації та продажу допоміжних приміщень містять ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 191, 233, 364, 365, 366 Кримінального кодексу України.

На даний час фактично існує єдиний інструмент повернення “віджатих” у киян допоміжних приміщень – кримінальний процес!

Тільки після встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності винних у незаконних оборудках осіб можливо скасувати незаконну “приватизацію” та відновити законні права мешканців будинків.

Саме такий механізм і намагаємося реалізувати по конкретному житловому будинку в центрі столиці. Незважаючи на величезний спротив та корупцію в органах слідства та прокуратури Печерського району Києва – слідство триває вже 4 роки – є надія, що винних буде встановлено та притягнуто до кримінальної відповідальності.

А справу направлено до суду, де буде скасовано незаконне відчуження допоміжних приміщень і майно буде повернуто законним власникам — мешканцям будинку!

P.S.

Житлово-комунальна інфраструктура столиці з кожним роком зазнає незворотного знищення, а для її утримання, уже не кажучи про відновлення, теперішнього, мізерного фінансування не вистачить.

Повернення співвласникам багатоквартирних будинків незаконно відібраних та перепроданих допоміжних приміщень дало б можливість вирішити дійсно важливу проблему реформування ЖКГ.

Для цього потрібно узгоджена спільна участь як самих киян, так і громадських, політичних організацій, засобів масової інформації. А прокуратура та правоохоронні органи повинні перестати активно захищати учасників корупційних схем та стати на сторону Закону.

На превеликий жаль, наші політичні діячі – депутати Верховної Ради та Київради, журналісти не приділяють таким махінаціям необхідної уваги.

У свою чергу, замовчування корупційних схем дозволяє уникати відповідальності посадових осіб, що вигадують все нові схеми грабунку киян. А правоохоронні та контролюючі органи стають інструментом для уникнення цієї відповідальності.

Описана ситуація дає підставу вважати, що користуючись кримінальним законодавством можливо здійснити процес відновлення порушених прав мешканців та повернути свою власність мешканцям будинків.

Ми будемо продовжувати розслідування порушеного питання та інформувати про хід досудового розслідування, адже ця справа може стати безумовним прецедентом!

Роман Васильняк, адвокат спеціально для УП

Джерело: Моє місто