Сьогодні день вшанування княгині Ольги

24 Липня 2014 09:00

Kyiv 3

У народі 24 липня вшановують княгиню Ольгу. За однією з версій, Ольга була останньою з роду Аскольда. Народилася вона чи-то у Пскові, чи-то у Плискові Вінницької області. В історії княгиню пам’ятають, як правительку, що жорстоко помстилася непокірним древлянам за смерть чоловіка. Князя Ігоря древляни покарали за жадібність. Він кілька разів підряд збирав з міста данину та знову повертався і у черговий раз його розіп’яли між двома деревами.

Ольга прийшла з військом до Ізкоростеня, взяла його в облогу, а потім увірвавшись вирізала все місцеве населення, а місто спалила. Існує версія, що у такий спосіб княгиня знищила занадто сильного і незалежного суперника під боком у Київського князівства.

Будучи вже багато років вдовою і правителькою Києва, вона охрестилася і стала Оленою, проте її релігія не стала на той час державною. Син Святослав, виконоючи волю матері, поховав її, як християнку, хоча сам залишився язичником.

У народі в Ольжин  день підмічали, якщо бджоли сидять на стінках вулика – до спеки.

За церковним календарем 24 липня вшановують рівноапостольну княгиню Ольгу.

Іменинницями 24 липня є Ольги.

Події у Києві 24 липня:

1919 – відкрилися перші курси екскурсоводів. Туди записалося 105 осіб, здебільшого вчителі. Навчання було розраховане на два тижні.

1924 – ввели в експлуатацію цегляний завод, де щодня виробляли 15 тисяч цеглин.

1990 – загальноміський страйк водіїв громадського транспорту, які мали економічні вимоги.

Джерело: Рідний Київ