Сьогодні Івана Купала

7 Липня 2014 08:16

hram-svyatogo-nikolaya_BIG

7 липня ми відзначаємо свято Івана Купала. У давніх українців Купало був богом земних плодів, якому в жертву приносили хліб – головний плід землі.

Свято Купало було одним з найяскравіших молодіжних свят. В основі всіх обрядів було вшанування Води і Сонця – богині Дани та бога світла Ора, союз яких дає життя всьому живому на землі. І тому цей день був насамперед святом кохання.

Дівчата причаровували хлопців – пускаючи на воду вінки та спостерігаючи до якого берега вони пристануть, туди й заміж піде. Хлопці ж стежили за ворожінням і виловлювали вінки своїх коханих. Також для закоханих вважалося гарною прикметою, якщо вони перестрибуючи через купальське вогнище не роз’єднували рук, а особливою святістю вважалася зустріч на світанку.

Також за днем Івана Купала визначали врожай: “7 липня гроза, горіхи будуть пусті і буде їх мало, а якщо погода хороша – на них буде врожай”, “Як на Івана Купайла дощ, то буде багато горіхів-мокляків”, “Купальська ніч зоряна – вродять гриби”, “Велика роса на Івана – буде врожай огірків та горіхів”.

За церковним календарем 7 липня відзначають народження пророка, предтечі та хрестителя Господнього Іоанна, а також вшановують преподобного Антонія Димського, праведних отроків Якова та Івана Менюзьких, сім братів мучеників Орентія, Фарнакія, Ероса, Фірмова, Фірмина, Киріака і Лонгина.

Іменинниками 7 липня є Іван, Петро, Яків і Логвин.

Події у Києві 7 липня:

1951 – вийшла постанова, що передбачала охорону існуючих і насадження нових зелених зон в місті та формування архітектурного вигляду міста.

1959 – аеропорт «Бориспіль» прийняв перший рейс за маршрутом Москва-Київ-Москва літаком ТУ-104. На борту лайнера було 100 пасажирів і 1600 кг вантажу.

2004 – освятили перший храм на воді – Храм святого Миколи Чудотворця.

Джерело: Рідний Київ